Dit zijn de Brabanders die waarschijnlijk in het nieuwe kabinet komen

13 juni om 17:15 • Aangepast 26 juni om 02:05
nl
Het eerste uiterst-rechtse kabinet in de Nederlandse geschiedenis komt steeds dichterbij. De ministersposten zijn verdeeld en het 'akkoord op hoofdlijnen' ligt al even klaar. De vier onderhandelende partijen zijn nu op zoek naar de mensen voor hun ministersploeg die dat beleid uit mogen gaan voeren. In al dat Haagse geweld komen ook twee Brabantse namen naar voren.
Profielfoto van Rick Lemmens
Geschreven door

Dat zijn die van Ruben Brekelmans (VVD) en Caspar Veldkamp (NSC). Volgens de geruchten wordt Brekelmans de minister van Defensie en Veldkamp die van Buitenlandse zaken. Niet de kleinste portefeuilles dus.

Buitenlandwoordvoerder uit Oisterwijk
Brekelmans (1986) groeide op in Kaatsheuvel en woont in Oisterwijk. Hij studeerde Economie aan de Universiteit Tilburg, Global Politics aan die in London en rondde af met een Master of Public Administration aan Harvard.

Van 2017 tot 2019 was hij politiek assistent van staatssecretaris Marc Harbers van Justitie en Veiligheid. Na het aftreden van de staatssecretaris werkte hij op het ministerie aan een nieuw asielsysteem. Van 2020 tot maart 2021 was hij werkzaam op het ministerie van Financiën.

Na de verkiezingen in 2021 maakte hij de overstap naar de Tweede Kamer. Hij werd Kamerlid voor de VVD, de partij waarvoor hij al vanaf zijn zeventiende actief is. Eerst bij de jongerentak JOVD en later bij de VVD.

Ruben Brekelmans tijdens een debat over de opvang van Oekraïners in februari (foto: ANP).
Ruben Brekelmans tijdens een debat over de opvang van Oekraïners in februari (foto: ANP).

Als Kamerlid houdt Brekelmans zich vooral bezig met buitenlands beleid en migratie. Na de inval van Rusland in Oekraïne stelde hij voor om wapens te leveren en om het Europese luchtruim te sluiten voor Russische luchtvaartmaatschappijen. In 2023 ontving hij van de Oekraïense president Zelensky de Orde van Verdienste.

Je zou Brekelmans kunnen zien als de persoon die de deur bij de VVD voor samenwerking met de PVV van het slot haalde, de deur die later door partijleider Dilan Yesilgöz open werd gezet. Brekelmans pleitte in een opiniestuk voor samenwerking met de PVV om migratie te beperken. Iets wat hij binnenkort in de ministerraad wellicht zelf mag gaan doen.

Dat hij een politiek bestaan leidt en dus waarschijnlijk niet zoveel 'afstand tot de politiek' heeft, lijkt niet uit te maken. Eerder was het de wens van de onderhandelaars dat er een zakenkabinet kwam.

Oud-CDA'er en diplomaat
Veldkamp (1964) is diplomaat in hart en nieren en komt uit Etten-Leur. Hij was heel lang actief voor het CDA, maar sloot zich in 2023 aan Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt. Sinds de verkiezingen in november vorig jaar is hij ook Kamerlid voor die partij.

Hij studeerde bestuurskunde in Rotterdam en in Amerika. Daarna was hij werkzaam voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in onder meer Den Haag, Warschau en Washington. Ook was hij ambassadeur in Israël en later in Athene.

Tijdens de eurocrisis vonden er regelmatig onderhandelingen in zijn huis in Athene plaats. Later zat hij ook in de directie van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling.

Caspar Veldkamp tijdens zijn installatie als Kamerlid, afgelopen december (foto: ANP).
Caspar Veldkamp tijdens zijn installatie als Kamerlid, afgelopen december (foto: ANP).

Momenteel voert Veldkamp nog het woord namens de NSC-fractie over het Midden-Oosten. In februari bezocht hij als Kamerlid het Israëlisch parlement.

Als minister van Buitenlandse Zaken zou Veldkamp veel hebben aan zijn zijn ervaring in het buitenland. Al zal het beleid dat hij vertegenwoordigt wel verschillen van dat van voorgaande kabinetten. Mocht hij inderdaad minister worden, zal Veldkamp het gezicht kunnen worden van een ander Nederland dan de meeste landen nu nog gewend zijn.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Regeerakkoord: boeren blij, universiteiten bezorgd en vragen rond asiel

Afschaffen spreidingswet bezorgt wethouder kopzorgen: 'Budel los het zelf maar op'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!