Dochter regelde moord op pa via Snapchat en moet 22 jaar zitten, vindt OM

Vandaag om 14:40 • Aangepast vandaag om 18:10
nl
"Hoe erg moet je je vader haten om hem dit aan te doen?" Die vraag stelde de officier van justitie aan de vrouw uit Bergen op Zoom die haar eigen vader zou hebben gedood, samen met een goede vriend. Gradus Haisch stierf door zwaar geweld ruim twee jaar geleden naast een afgelegen en verlaten boerderij in Wouwse Plantage. De dochter ontkent dat ze haar vader heeft vermoord. Maar de officier van justitie gelooft haar niet en eiste 22 jaar celstraf.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Een prinsesje dat op handen werd gedragen door vader Gradus. Dat is het beeld dat zijn dochter schetste. Ook anderen zien dat zo. Toch was de relatie tussen pa en dochter giftig. Gradus hield haar kort en hield haar in de gaten, zo vertelde zijn dochter maandag tijdens haar proces in Breda. "Ik moest op een bepaalde tijd thuis zijn. Mijn telefoon-locatie aanzetten, een appje sturen. Ik mocht niet bij een vriendin eten. Ik moest altijd thuis eten."

Gekleineerd
Pa controleerde, isoleerde en beschermde haar overdreven, zo maakte ze duidelijk. Ze was zelfs bang voor hem. Maar er speelde veel meer, zei ze. "Elke dag gekleineerd worden en met de dood bedreigd worden." Ze vertelde over hoe ze bloemen kreeg op Valentijnsdag van haar vriend. Pa waarschuwde haar vriend: "Dat doen we niet meer, he!" Volgens zijn dochter plaste Gradus zelfs over de jas van haar vriend heen met carnaval.

Huilen
"Ik was echt hysterisch. Op dat moment was ik zo boos dat ik dacht als hij verdwijnt is dat beter", vertelde de dochter tegen de rechtbank. Op de zitting toonde ze nauwelijks emotie. Een keer werd het haar te veel. Ze schoot vol. "Er is een steekincident geweest tussen mijn moeder en vader", zei ze huilend. "Ik heb wel eens gezegd: ik wou dat hij dood was. Hij zit altijd te zeiken."

Lief
De dood van Gradus kwam er ook echt, op vrijdagavond 24 maart 2023. Naast een vervallen boerderij aan de Julianaweg in Wouwse Plantage. Die avond was Gradus naar die plek gelokt om een wasmachinemotor te kopen van ene Daan. Maar dat was Jeroen L. die zich voordeed als Daan. Jeroen was een collega van de dochter.

"Ik was gewoon heel erg gek op hem. Hij was zo lief voor me altijd." Maar pa ging ook daar voor liggen, is het verhaal. "Jeroen wilde die avond mijn vader gaan confronteren met onze relatie." Met fatale gevolgen.

Nee, ze wilde echt niet dat pa gedood zou worden. Jeroen deed dat alleen. "Ik wist niet dat hij tot zoiets in staat zou zijn. Hij heeft dit gewoon gedaan en niet ik." Jeroen L. ontkende altijd. Hij kreeg 20 jaar cel voor de moord. In die uitspraak worden hij en de dochter allebei als dader gezien.

Voor de officier is duidelijk bewezen dat ze samen de moord hebben voorbereid. Naast 1290 whatsappberichten waren er 326 Snapchatberichten, waarin ze scenario's bespraken. "Je bloedeigen vader. Ze voerde hem naar de slachtbank."

Rouwkaarten
'Kijk als het een keer uit de hand loopt en steekt hem thuis dood ofzo dan ben je sws zuur', staat in een van de chats aan de dochter. Of: 'maar als hem een keer iets overkomt als ie om half drie 's nachts de hondjes uitlaat'. En 'tenzij je pa dood gaat ben je nog niet van je problemen af'.

Net voor de dood van Gradus googelde zijn dochter naar rouwkaarten, zeker 38 afbeeldingen vond ze met teksten als: ‘je vader... ook als hij er niet meer is’. En: 'lieve papa, ik wil je laten weten dat ik je nog steeds mis'.

Waarom ze die teksten opzocht terwijl pa nog leefde, kon de dochter maandag niet goed uitleggen. Net zo min had ze een verklaring voor de verklaringen van medegedetineerden die haar gedrag maar raar vonden. Toen ze in voorarrest in de gevangenis zat, viel het medegedetineerden op dat ze zo emotieloos was en niet rouwde.

In deze video kom je meer te weten over de Snapchatmoord:

Wachten op privacy instellingen...

Bloed
Er bleven nog meer vragen onbeantwoord. Want de officier van justitie denkt dat de dochter niet alles vertelt: "Ze probeert de schuld in Jeroen zijn schoenen te schuiven."

Tegen Jeroen waren er technische bewijzen, zoals de vuilniszak die Jeroen dumpte met zijn spulletjes en bloed van Gradus. Maar dat bewijs in handen krijgen lukte omdat de politie hem meteen in beeld kreeg. De arrestatie van de dochter volgde veel later en daarom kon zij sporen uitwissen, stelt de officier van justitie.

Zo is het niet duidelijk geworden wie Gradus sloeg en stak. Maar het OM gaat uit van twee gelijkwaardige daders. Dat werd ook duidelijk in de strafeis: 22 jaar. Dezelfde eis als bij Jeroen L.

Waarom Gradus dood moest is ook na deze procesdag nog niet veel duidelijker geworden.

Woensdag gaat het proces verder. Dan komt de advocaat van de dochter aan het woord en is er nog ruimte voor het laatste woord van de verdachte.

Het hele verhaal over deze zaak hoor je in onze podcast De Snapchatmoord:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!