Verdwijnen van broeders en trappistenbier 'groot gemis' voor Zundert

Gisteren om 18:30 • Aangepast vandaag om 12:22
nl
"Het is niet leuk dat het bier verdwijnt, maar voor de broeders zelf vind ik het veel erger." Uitbaatster Patrica van Tienen van café-restaurant De Moerse Bossen reageert met gemengde gevoelens op de aankondiging van het vertrek van haar buren uit Zundert. Dinsdag maakten de overgebleven trappisten van abdij Maria Toevlucht bekend dat ze het klooster willen sluiten. Het gebouw is veel te groot geworden voor de nog zes overgebleven broeders.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

"De broeders zijn zo met Zundert verbonden.. dit gaat mij echt aan het hart", zegt Patricia, die het nieuws vorige week al uit eerste hand van de broeders te horen kreeg. Het trappistenbier van haar buren zit al jaren bij haar ‘op de tap’: "Er is heel veel vraag naar, zeker in de zomermaanden op het terras wordt het goed verkocht."

Grote vraag is nu wat er nu gebeurt met het trappistenbier van de abdij. Het gerstenat kan alleen de status van trappist behouden wanneer het in een klooster in het bijzijn van een broeder gebrouwen wordt. Volgens brouwmeester Constant Keinemans is daarom de toekomst van het tweede officiële trappistenbier in Nederland nu onzeker. "We bekijken of we de brouwerij overeind kunnen houden maar de beslissing hierover is uiteindelijk aan de kloosterorde zelf."

Constant hielp tien jaar geleden de trappisten in Zundert met het opzetten van de brouwerij. Tot de dag van vandaag is hij samen met broeder Christiaan volop betrokken bij het brouwproces. "Ik heb er ziel en zaligheid ingestoken en daarmee is het eigenlijk ook een beetje mijn kindje", zegt hij met emotie in zijn stem.

Voor de monniken is hun bier een belangrijke bron van inkomsten waarmee ze zichzelf, maar ook ontwikkelingsprojecten, ondersteunen. "Dat laatste zou een reden kunnen zijn om de brouwerij voort te zetten", zegt Keinemans.

"Ik heb niet de indruk dat mensen echt aan het hamsteren zijn maar ze hebben natuurlijk het nieuws gehoord."

Op woensdagmiddag is het komen en gaan van klanten die het trappistenbier kopen in de abdijwinkel. Volgens Cees van Opstal uit Klein-Zundert, die heel bescheiden twaalf flesjes heeft gekocht, is iets drukker dan normaal. "Ik heb niet de indruk dat mensen echt aan het hamsteren zijn maar ze hebben natuurlijk het nieuws gehoord."

Cees van Opstal (foto: Erik Peeters).
Cees van Opstal (foto: Erik Peeters).

Dat beaamt Lia Huijbregts uit Achtmaal, die net de winkel uit komt gelopen. De Achtmaalse werkte ruim veertien jaar in de huishoudelijke ondersteuning in de abdij. "Ik heb in de loop van de jaren veel broeders zien gaan. Dit konden ze natuurlijk niet langer volhouden. Ik vind het jammer en verdrietig dat ze moeten verguizen. Sommigen zijn al echt op leeftijd."

Een klant die liever niet geïnterviewd wil worden, zet ondertussen twee kratten in de achterbak van zijn auto. Vervolgens brouwmeester Constant Keinemans benadrukt dat hamsteren echt niet nodig is. "We zijn nu voorlopig nog volop aan het brouwen."

Dit najaar neemt het generaal kapittel van de trappistenorde een definitief besluit over het voorstel om het klooster in Zundert te sluiten. Naar verwachting is dat slechts nog een formaliteit. Cees van Opstal: "In onze Zundertse gemeenschap komt het verdwijnen van de abdij na zoveel jaar hard aan. Ook het trappistenbier zal een groot gemis worden want het zette Zundert inmiddels echt op de kaart."

Lia Huijbregts werkte ruim veertien jaar in het klooster (foto: Erik Peeters).
Lia Huijbregts werkte ruim veertien jaar in het klooster (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!