Man achter beleggingsdrama Easy Life opnieuw veroordeeld: 'Schaamteloos'
Door het Easy Life-drama uit 2008 gingen honderden mensen voor enorme bedragen het schip in. Zij dachten geld te kunnen verdienen met het beleggen in Amerikaanse levenspolissen, maar kwamen bedrogen uit.
Persoonlijk aansprakelijk
Wolbers werd in november 2015 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld voor de beleggingsfraude met Easy Life. Hij woonde toen in Heeze. Door zijn praktijken, waarbij hij hulp kreeg van een andere man, werden beleggers voor meer dan 40 miljoen euro benadeeld. De Heezenaar werd hiervoor persoonlijk aansprakelijk gesteld en ging daardoor failliet.
Wanneer iemand tijdens een faillissement geld verdient, moet hij daarvan het grootste deel afstaan aan de curator, zodat de schuldeisers het geld waarop zij recht hebben kunnen ontvangen. Tijdens het faillissement was Wolbers verplicht om al zijn inkomsten aan de curator door te geven. Hij verdiende tussen 2015 en 2019 in totaal ruim één miljoen euro, onder meer met de verhuur van exclusieve auto's, de handel in cryptovaluta en detachering van personeel via het bedrijf op naam van zijn ex-vriendin. Dit meldde hij echter niet aan de curator.
Ook deed hij over de jaren 2016, 2017 en 2018 bewust geen aangifte inkomstenbelasting. In plaats hiervan besteedde Wolbers het geld voor zichzelf en zijn gezin aan dure auto's, horloges en kleding, exclusieve reizen en luxe diners.
Verder maakte de fraudeur zich schuldig aan omkoping van een medewerker van een elektronicabedrijf. Zo kon hij onder anderen zijn vrouw aan het werk zetten binnen dat bedrijf. Die omgekochte medewerker zorgde er vervolgens voor dat die werknemers meer uren konden declareren dan zij echt hadden gewerkt.
Vervalst cv
De omgekochte medewerker krijgt van de rechtbank in Den Bosch een maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van acht maanden. Dit is dezelfde straf als de ex-vriendin van de hoofdverdachte voor haar aandeel in de omkoping en voor het bewust gebruiken van een nepoverzicht van haar opleidingen, baantjes en verdiensten. Dit cv was door Wolbers vervalst.
Bij het bepalen van zijn straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat Wolbers kort na het uitzitten van zijn detentie wegens de beleggingsfraude, schaamteloos overging tot het opnieuw op grote schaal plegen van fraude.
De delicten zijn bijna tien jaar oud. Omdat het Openbaar Ministerie er zo lang over heeft gedaan om deze zaak voor de rechter te brengen, krijgt Wolbers zes maanden strafkorting.
Verder bepaalde de rechtbank dat de nieuwe achternaam van Wolbers mag worden gepubliceerd wanneer het Openbaar Ministerie en de fraudeur zich hebben neergelegd bij de uitspraak. De rechtbank wil hiermee toekomstige zakenpartners waarschuwen. Maar van zaken doen komt het voorlopig niet: hij moet vier jaar zitten en mag vijf jaar lang geen bedrijf leiden.