Pizza worstenbroodje: geslaagd experiment of smakeloze stunt?
“Ik heb wel een beetje mijn twijfels", zegt de winnaar van de jaarlijkse verkiezing van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje van Omroep Brabant. “Hoe krijg je een lekker worstenbroodje op een pizza?”, vraagt de geboren Zeeuw zich af terwijl hij voor een gesloten pizzadoos staat.
Pim opent de doos en reageert eerst op het uiterlijk van de pizza. “Ik herken het niet meteen", zegt hij. “Oh ja, nu zie ik het. Er zitten kleine stukjes worst op. Op elk puntje zit wat.” De bodem is bedekt met currysaus en in de korst zitten ook kleine stukjes worstenbrood.
Leuk en aardig hoe het eruitziet, maar het gaat om de smaak. Pim neemt een hap. “Er zijn lekkerdere pizza’s. Het worstje moet goed gekruid zijn. Dat zijn deze worstjes niet. De curry maakt wel veel goed. Maar het ziet er ook niet echt smakelijk uit", zegt de bakker. “Doe dit niet. Hou het lekker bij een gewoon worstenbroodje. Ik zou dit zo niet willen maken.”
En zo dacht een collega van Pim in 2021 ook over de pizza worstenbroodje waarmee supermarktketen Jumbo toen kwam, ter ere van het honderdjarig bestaan van het bedrijf. De maker van het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje dat jaar, bakker Lars van Dongen, was er destijds vrij helder over: “Ik vind er eigenlijk niets bijzonders aan. Verzin eens iets anders en kom met iets echt origineels", zei hij. “Een worstenbroodje is een worstenbroodje. Je moet er geen pizza van gaan maken, want dan is de pizza én het worstenbroodje verpest.”
De conclusie na twee pogingen om een pizza worstenbroodje te maken, is dan ook duidelijk: beste pizzabakkers, laat ons Brabantse worstenbroodje met rust!