Chips en cola verbannen op deze ‘gezonde’ school: ‘Amper weerstand’
De 185 leerlingen van het Berkenhofcollege, een school voor speciaal voortgezet onderwijs, merken vooral dat de kantine gezond is. Bruine stokbroodjes, salades, pokebowls en soepen worden elke dag vers gemaakt door leerlingen, vaak met producten uit de moestuin van de school.
Cola, chips en energiedrankje daarentegen zijn verbannen van de school. En wie nu denkt dat leerlingen dan naar de supermakt gaan om wat lekkers te scoren, heeft het mis: de leerlingen mogen namelijk niet zonder begeleiding de school verlaten. “En ze hoeven de school ook niet uit, want de broodjes kosten maximaal twee euro”, vertelt Josée, initiatiefnemer van de gezonde school. “Alleen op vrijdag is er een wat ongezondere snack, zoals een broodje kroket.”
“En als ze iets vergeten zijn dan hebben we altijd ‘noodbrood’ hier op school.” De hele dag is er bovendien gratis fruit, thee en melk voor de leerlingen. “En in de zomervakantie krijgen ze een kistje fruit mee naar huis. Je merkt toch dat veel kinderen thuis amper fruit krijgen.”
Weerstand bij leerlingen
Met deze aanpak heeft de Bredase school vijf certificaten 'Gezonde School' in de wacht gesleept. Bijzonder, want slechts zeven andere scholen in Nederland hebben dat aantal ook behaald. Deze scholen investeren niet alleen in gezonde voeding, maar in een gezonde leefstijl. Een brede insteek dus waarbij er ook aandacht is voor relaties en seksualiteit, roken, alcohol- en drugspreventie, welbevinden en sport en bewegen.
Docent Fenne Tak merkt amper tot geen weerstand bij de leerlingen. "Aan het begin van het nieuwe schooljaar is het altijd even aftasten, maar ik heb al maanden geen zak chips meer gezien op school." De leerlingen die maandagmiddag rondlopen in de school vinden het wel prima en vooral leuk om in de moestuin van de school te werken.
Naast aandacht voor gezonde voeding is er op de school in Breda bijvoorbeeld aandacht voor rookpreventie. Volgens docent Josée wordt er op school uiteraard niet gerookt, dat is overheidsbeleid. Maar ze ziet gemiddeld ook 'slechts' een leerling of vier voor de school staan roken. En als docenten merken dat iemand drugs gebruikt zijn er korte lijntjes met Novadic. “We doen niet foei, foei. We gaan niet met het vingertje wijzen. Maar we gaan het gesprek aan om te kijken wat iemand gebruikt en hoe je ermee om moet gaan. En dat helpt, meestal komt het dan alsnog tot een behandeling.”
Josée is al jaren bezig om de school gezond te krijgen. En nu met de vijf certificaten kan ze zeggen dat de school één van de gezondste scholen van Nederland is en daar is ze heel trots op.