Uitzonderlijke dreiging Roosendaal, dit doet de DSI als het écht menens is

Gisteren om 10:18 • Aangepast gisteren om 10:53
nl
Als het in ons land écht gevaarlijk wordt, komt de Dienst Speciale Interventies (DSI) in actie. Het landelijke team wordt vooral ingezet bij arrestaties van mogelijk vuurwapengevaarlijke verdachten, een gijzeling of terroristische dreigingen. En ook donderdag in Roosendaal, toen een man na een langdurige omsingeling uit zijn huis werd gehaald.
Profielfoto van Cas Bergs
Geschreven door

De dreiging was zo uitzonderlijk hoog dat een zwaarbewapend politieteam van de DSI werd opgetrommeld. Ook werd een robothond ingezet. De Roosendaalse wijk werd volledig afgezet en bewoners van de Kardinaal van Rossumstraat moesten noodgedwongen hun huis uit.

De eerste meldingen van een man die 'zorgwekkend gedrag' zou vertonen, kwamen rond twee uur 's middags binnen. Daarop gingen onder meer een arrestatieteam van de politie en het Team Explosieven Veiligheid naar de omgeving van het huis. De Veiligheidsregio, die de situatie in Roosendaal coördineerde, hield lange tijd de lippen stijf op elkaar over wat er zich precies afspeelde in het huis.

Geplande arrestaties, diep in de nacht
De DSI zie je niet zomaar. Vaak gaat het hierbij om geplande arrestaties die meestal diep in de nacht worden uitgevoerd. En ook als iemand een gevaar voor zichzelf of zijn of haar omgeving is, zoals in Roosendaal het geval leek te zijn. Of bij mensen bij wie sprake is van verward gedrag.

Leden van de DSI voor het huis in Roosendaal. Foto: Christian Traets / Persbureau Heitink
Leden van de DSI voor het huis in Roosendaal. Foto: Christian Traets / Persbureau Heitink

De DSI werd oorspronkelijk opgericht in 2006 om sneller en beter in actie te komen bij arrestaties met een terroristisch oogmerk. Maar er zijn meerdere soorten teams die onder de noemer DSI vallen, waaronder de Aanhoudings- en Ondersteuningsteams (AOT). Deze worden ingezet bij zaken waarbij er geen terroristisch oogmerk is. De agenten die deel uitmaken van de AOT hebben een loodzware opleiding achter de rug.

GRIP1
Rond halfvijf kwam de actie rondom de Kardinaal van Rossemstraat in een stroomversnelling. De gehele wijk waar de straat in ligt, werd afgesloten. Het gas van de huizen in de straat werd afgesloten en de hulpdiensten schaalden op naar GRIP1. Dit wordt gedaan als er sprake is van een crisissituatie waarbij het belangrijk is dat hulpdiensten met elkaar kunnen overleggen.

Zo werd er in Roosendaal op de Doctor Schaepmanlaan een unit neergezet waar de hulpdiensten kunnen overleggen. Dit wordt ook wel een Commando Plaats Incident genoemd. Vertegenwoordigers van de verschillende hulpdiensten stemmen dan af hoe de situatie aangepakt gaat worden. Ook bij grote branden wordt vaak opgeschaald naar GRIP 1.

Robothond
Ook het Team Explosieven Veiligheid werd opgetrommeld voor de 'zorgwekkende situatie' in Roosendaal. Dat team komt normaal in actie als er sprake is van explosieven of verdachte zaken die daar op lijken. Ook een speciale robothond moest eraan te pas komen.

De robothond tijdens een eerdere actie bij een drugslab(Archieffoto: Tom van der Put/SQ Vision).
De robothond tijdens een eerdere actie bij een drugslab(Archieffoto: Tom van der Put/SQ Vision).

De hond is een robot op vier poten met een camera en een groot zoeklicht. De robot wordt gebruikt om bijvoorbeeld onderzoek te doen in een drugslab. Dan wordt er gekeken of het veilig is binnen en of er geen druk staat op vaten en ketels die kunnen ontploffen. De machine wordt vooral ingezet voor het verkennen van terrein. Het is de enige in zijn soort in Europa.

Onderhandelaar
Uiteindelijk lukte het politieonderhandelaren om de man rustig uit het huis te krijgen. Steeds vaker zet de politie dit soort onderhandelaren in. In 2023 moest er 1200 keer een onderhandelaar ingezet worden, een verdubbeling ten opzichte van 2017.

Vaak worden de onderhandelaars ingezet bij crisisgevallen, wanneer iemand in psychische nood verkeert en dreigt met zelfmoord. Maar ook bij gijzelingen kunnen ze worden ingezet.

Onderhandelaren geven ook advies aan het zogenoemde incidentmanagementteam over de beste aanpak van de situatie. Ook politieonderhandelaren krijgen een speciale training om het werk te kunnen doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!