Dit weten we nu over de urenlange omsingeling van een huis in Roosendaal
14.00 uur - Eerste melding
De eerste melding van een verdachte situatie in een huis in de Fatimawijk kwam al rond twee uur 's middags binnen bij de hulpdiensten. De politie nam de melding uiterst serieus, omdat de man dreigde om zichzelf en anderen in het huis iets aan te doen, zo bleek pas 's avonds nadat de man al uit zijn huis was gehaald.
16.15 uur - Opschaling en omsingeling
De hulpdiensten schaalden rond kwart over vier op naar een zogeheten GRIP1-situatie. Die wordt ingezet bij een crisissituatie als er overleg en afstemming tussen de hulpdiensten nodig is. In de Doctor Schaepmanlaan werd een mobiele brandweerunit neergezet waarin de hulpdiensten konden overleggen.
Een speciaal arrestatieteam van de politie omsingelde een huis in een zijstraat van de Doctor Schaepmanlaan. In de Doctor Schaepmanlaan waren politielinten gespannen en er stonden veel wagens van de Dienst Speciale Interventies, kort gezegd de DSI. Het speciale arrestatieteam van de politie wordt niet zomaar ingezet.
Volgens verslaggever Willem-Jan Joachems was de inval in Roosendaal bijzonder:
16.30 uur - Wijk afgesloten
De Fatimawijk werd rond half vijf afgesloten. Bewoners konden de wijk alleen in en uit in geval van nood. Ook scholengemeenschap Curio wordt uit voorzorg gesloten. Een verzorgingsunit van de brandweer arriveerde met eten en drinken voor de hulpdiensten: politie, brandweer en ambulance.
16.50 uur - Team Explosieven Veiligheid
Even voor vijf uur werd duidelijk dat het om een verdachte situatie in een huis aan de Kardinaal van Rossumstraat ging. Het Team Explosieven Veiligheid kwam ook naar Roosendaal. De politieverkenners komen vaak in actie bij de vondst van een explosief of verdacht pakketje. De Veiligheidsregio wilde met het oog op de veiligheid lange tijd niets zeggen over de verdachte situatie.
17.30 uur - Robothond en drones
Rond halfzes werden er voorbereidingen getroffen om een robothond in te zetten. Dat is een unieke robot op vier poten met een lamp en camera die wordt gebruikt om bijvoorbeeld onderzoek te doen in een drugslab, zoals vier jaar geleden in Wernhout. Boven de Fatimawijk vloog de politie ook met drones.
19.05 uur - 'Dingen in voorbereiding'
Even na zeven uur liet de politie weten dat er 'dingen in voorbereiding' waren. Om een veilige situatie te creëren, hielden de hulpdiensten de lippen lange tijd stijf op elkaar. Radiostilte werd het genoemd.
19.20 uur - 12 huizen ontruimd
Twaalf huizen werden rond half acht uit voorzorg ontruimd door de hulpdiensten. De bewoners werden opgevangen in Buurthuis Keijenburg. Deze plek was ook bedoeld voor omwonenden die het afgesloten gebied tijdelijk niet in konden. Vijftien mensen werden er ook echt opgevangen. De gemeente regelde ook hotelkamers, mocht het echt lang gaan duren.
20.00 uur - Gas afgesloten
Enexis begon rond acht uur met het openmaken van de straat om het gas van alle huizen in de straat af te sluiten.
20.30 uur - Meer agenten de straat in
Leden van het arrestatieteam gingen met schilden de straat en brandgangen in, gevolgd door de onderhandelaars en even later ook de explosievenverkenners van de politie. Er leek duidelijk wat te gebeuren, Iets na half negen kwamen signalen dat er iets was gelukt. De spanning leek over.
20.50 uur - politie meldt: man uit huis gehaald
Even voor negen uur werd verteld dat de man met behulp van onderhandelaars van de politie uit het huis aan de Kardinaal van Rossumstraat was gehaald. De man vertoonde volgens de politie 'zorgwekkend gedrag' en wilde zichzelf en anderen in het huis iets aandoen. Het gevaar was nog niet direct geweken en het huis werd doorzocht door de politie. Bewoners van de Fatimawijk konden nog niet terugkeren naar huis.
21.15 uur - Wijk vrijgegeven
De Fatimawijk werd rond kwart over negen vrijgegeven door de Veiligheidsregio. De omleiding werd opgeheven en mensen konden de wijk weer in en uit. Bewoners konden terugkeren naar huis. Daarmee kwam er na bijna vijf uur een einde aan de omsingeling van het huis aan de Kardinaal van Rossumstraat.
21.30 uur - 'Veel impact'
Burgemeester Mark Buijs van Roosendaal kwam naar de wijk 'om omwonenden en betrokkenen te spreken én de hulpdiensten te bedanken voor hun inzet': "We begrijpen dat dit veel impact heeft op omwonenden, maar ook op de ouders en kinderen van omliggende scholen."
22.15 uur - 'Emoties'
De burgemeester noemt het 'gelukkig een incident'. Hij kwam opnieuw terug op de indrukwekkende gebeurtenissen, waaronder de zwaar bewapende agenten met bivakmutsen. "De emoties zaten er bij sommige kinderen goed in." Volgens burgemeester Buijs is Slachtofferhulp ingeschakeld. Hij kondigde aan dat de gemeente er ook vrijdag voor de buurtbewoners is.