ZLTO wil honderden miljoenen om boeren te beschermen tegen criminelen
Drie boerenorganisaties, LTO Noord, de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (ZLTO) en het Platform Veilig Ondernemen Brabant Zeeland onderzochten hoe vaak boeren te maken krijgen met criminelen, zoals dubieuze huurvoorstellen door drugsproducenten of de diefstal van waardevolle machines.
Uit dit gezamenlijk onderzoek blijkt dat 61 procent van de ondernemers in Brabant en Zeeland ooit slachtoffer is geweest van inbraak of diefstal. Drugscriminaliteit blijft ook een groot probleem: 70 procent van de agrariërs in Brabant en Zeeland zegt iemand te kennen bij wie een agrarische gebouw misbruikt is door drugscriminelen.
De methodes van criminelen om boeren en tuinders in te palmen zijn geraffineerd. Een drugslab of hennepkwekerij wordt vaak over een lange periode voorbereid. Stukje bij beetje wordt het vertrouwen gewonnen, bijvoorbeeld door eerst legale dingen in een gehuurde boerenschuur te doen.
Zo wordt een boer benaderd door criminelen
Guinevere van der Veer is projectleider buitengebied bij het Platform Veilig Ondernemen en werkt samen met boeren om het agrarisch buitengebied veiliger te maken. Ze kent schrijnende voorbeelden over hoe boeren vaak benaderd worden.
"De meeste criminelen lopen het erf op met de vraag of ze een schuur kunnen huren. Ze zeggen dat iemand uit het dorp hen naar de boerderij heeft verwezen. Op meerdere locaties proberen ze mensen erin te laten tuinen door te zeggen dat ze van een carnavalsvereniging zijn of auto's willen opknappen. Dat zou de rare geurtjes kunnen verklaren."
Van der Veer vervolgt: "Sommige criminelen komen er gewoon voor uit dat ze op zoek zijn naar een locatie voor een hennepkwekerij. Ze doen briefjes in de brievenbus waarop staat hoeveel geld de boeren kunnen verdienen, met een telefoonnummer erbij voor wanneer er interesse is."
"Het komt ook voor dat boeren onder druk worden gezet. Er wordt gedreigd met dingen als: 'Ik weet waar je kind naar school gaat'", zegt Van der Veer.
Vertrouwenspersonen
Leegstand vormt een extra risicofactor: 1 op de 5 boeren verwacht de komende jaren leegstand op het eigen erf. Uit het onderzoek blijkt dat 15 procent van de agrariërs al ruimte op het eigen erf verhuurt.
Er moet volgens ZLTO-bestuurder Hoeksema een meer gestructureerde aanpak komen om het buitengebied veilig en weerbaar te houden. Dat kan volgens hem door meer controle en regels. Het kan volgens hem ook door te investeren in vertrouwenspersonen waar boeren verdachte situaties kunnen melden.
Die vertrouwenspersonen zijn er nu als proef sinds een paar jaar. Dit blijkt goed te werken en ieder jaar maken meer boeren hier gebruik van blijkt uit dat eerder genoemde onderzoek. De boerenorganisaties hopen daarom dat die vertrouwenspersonen blijven en niet stoppen zodra de proef erop zit.