Tygo (10) en Gérard vonden elkaar tijdens MH17-ceremonies: ‘We hadden elkaar nooit moeten ontmoeten'

EINDHOVEN - De crash van rampvlucht MH17 met aan boord 298 passagiers, zorgde ruim drie jaar geleden voor veel verdriet en ongeloof. Niet alleen bij nabestaanden, maar ook bij de hulpverleners. Tijdens de twaalf terugkomstceremonies op Vliegbasis Eindhoven vonden zij steun bij elkaar, zoals de 10-jarige nabestaande Tygo en militair Gérard van de Watering.

Naast verdriet ontstond er ook iets moois, een soort ‘verbinding’. Tijdens de herdenking zaterdag was het tweetal onafscheidelijk. Samen haalden ze de gasten op en onthulden ze het monument. Het gedenkteken staat symbool voor de verbinding die tussen het tweetal en alle andere nabestaanden en hulpverleners is ontstaan.

'We deelden veel met elkaar'
Hun onafscheidelijkheid begon bijna vier jaar geleden tijdens de eerste terugkomstceremonie van de slachtoffers van rampvlucht MH17. "Ik stond op de plek om de nabestaanden op te vangen. Hij kwam direct naar me toe en wilde graag helpen. Ik vroeg hem de stoelen klaar te zetten en sindsdien zochten we elkaar telkens weer direct op’’, vertelt Van de Watering.

Tygo had op dat moment net zijn oom, tante en neefje verloren. Toch bood ook hij troost. Een hand op elkaars schouder. Een keer tegen elkaar aan hangen. De band tussen de twee groeide elke ceremonie meer en meer. "Als ik iets ging doen, kwam Tygo mee’’, vertelt de militair. Tygo vult aan: "We deelden veel met elkaar. Ik gaf hem veel en hij gaf mij ook veel."

Tekst gaat door onder de video.


Hulpverleners hebben ook gevoel

De jonge nabestaande en de militair hielpen elkaar door de zware momenten heen. "Je creëert een stukje ontspanning in het spanningsveld. Dat gold voor Tygo en zijn familie en voor alle nabestaanden hier, maar ook voor ons als hulpverleners", zegt de militair. "Wij zijn ook maar mensen die ook gewoon gevoel hebben. Dan kan zo’n manneke die dan zeven jaar is heel ontspannend werken."

LEES OOK: Het MH17-gedenkteken 'De Verbinding' bij Vliegbasis Eindhoven is onthuld

'Het is voor iedereen'
Trots en tevreden leggen ze na afloop van de herdenking een bloem bij het monument. Dat hun vriendschap symbool staat voor ‘De Verbinding’ vinden ze te veel eer. ‘’Het staat symbool voor iedereen."

''Van mensen die de koffie hebben uitgeschonken tot de mensen die in Oekraïne aan het werk geweest zijn. Het is een waardering naar iedereen toe", zegt Van de Watering. Tygo knikt toestemmend. "Het is niet alleen voor ons, het is voor iedereen."

'Een tweede vader voor hem'
De ramp met vlucht MH17 heeft families verwoest. Maar het heeft ook verbondenheid geschapen. Zeker bij Tygo en Gérard. Een bijzondere vriendschap tussen een nabestaande en een hulpverlener die elkaar nooit meer zullen vergeten. "Het voelt alsof ik een soort tweede vader voor hem ben", aldus Gérard, ‘’Maar eigenlijk hadden we elkaar nooit moeten ontmoeten.’’

LEES OOK: Kunstenaar wilde eigenlijk een heel ander MH17-gedenkteken, maar hij is trots op het resultaat