John Leddy en Michael van Gerwen geridderd, 530 mensen kregen een lintje [KAART]

26 april 2018 om 13:00
nl
Dartkoning Michael van Gerwen en acteur John Leddy zijn de bekendste Brabanders, die deze donderdag koninklijk zijn onderscheiden. Beide inwoners van de gemeente Heusden werden bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Drie provinciegenoten kregen op deze Lintjesdag een nog hogere Koninklijke Onderscheiding (KO).
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In totaal 530 inwoners van Noord-Brabant werden door de burgemeester van hun woonplaats verrast. Zoals wel vaker het geval is, kregen alleen in Zuid-Holland meer mensen een lintje: 574 om precies te zijn. Brabant was dus weer bijna lintjeskoning van ons land.

De tekst gaat verder onder het kaartje.

Wachten op privacy instellingen...


Helmond spant de kroon: 27 lintjes
Van alle gemeenten in onze provincie werd er in Helmond het vaakst geproost: 27 maal. Oosterhout (22) en Breda (21) volgden op gepaste afstand. In Asten, Mill en St. Hubert en Someren was de burgemeester zo klaar: in deze gemeenten hoefde slechts één persoon toegesproken te worden. Voor zover bekend heeft in Brabant één persoon geweigerd het lintje in ontvangst te nemen.

John Leddy zei geen nee. De 88-jarige inwoner van Heusden is landelijk bekend om onder meer zijn rollen in tv-series als 'Zeg 'ns Aaa' en 'Penoza', maar ook vanwege zijn toneelprestaties. Plaatselijk wordt Leddy ook gewaardeerd voor zijn steun aan het gilde en andere historische elementen in het stadje. 

Waarnemend burgemeester Roel Augusteijn zocht hem thuis op.  Van Gerwen kon (nog) niets opgespeld worden. De wereldkampioen darts is in het Engelse Manchester om er donderdagavond mee te doen aan een toernooi. Augusteijn deelde hem telefonisch mee dat het Koning Willem-Alexander heeft behaagd om ‘Mighty Mike’ te ridderen.

Mevrouw Jaegers uit Handel de oudste (91)
Van Gerwen werd woensdag overigens 29 jaar. Hij is hiermee de jongste Nederlander die deze 26e april werd beloond voor óf een geweldige (sport)prestatie óf, in de meeste gevallen, de enorme inzet als vrijwilliger voor één of meer organisaties. Dat laatste geldt onder anderen voor Toos Jaegers-Van den Bogaard uit Handel. Zij was voor zover bekend de oudste inwoonster van Brabant voor wie Lintjesdag 2018 een verrassing in petto had. Mevrouw Jaegers (91) is al jaren vrijwilliger in het naburige Huize Padua, een GGZ-locatie.

Wachten op privacy instellingen...

De hoogste onderscheiding in Brabant kwam terecht bij prof. dr. Henri Marres uit Den Bosch en prof. dr. Sidarto Bambang-Oetomo uit Waalre. Beiden mogen zich voortaan Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. Marres (59) is een topchirurg op het gebied van de behandeling van kanker in hoofd en hals. De Bosschenaar is betrokken bij de Radboud Universiteit en het Radboud-Umc in Nijmegen. Bambang-Oetomo (66) wordt juist geprezen om zijn werk als kinderarts in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven.  Zijn werk getuigt zich volgens de gemeente Waalre 'van een karaktervolle en voorbeeldige plichtsvervulling'.

Veldhovenaar Schagen Officier
Ir. Eric van Schagen uit Veldhoven mocht ook trots zijn: hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Sinds 1982 bekleedt hij diverse functies in het plaatselijke familiebedrijf Simac Techniek. Maar volgens de gemeente is hij veel meer: Van Schagen wordt gezien als een verbindende ondernemer pur sang met grote maatschappelijke betrokkenheid.

In totaal 41 Brabanders mogen zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Tot deze categorie behoren ook kunstschilder Toon Joosen uit Chaam en Marianne Verdonk uit Geldrop (31), die ooit ’s werelds beste para-atleet was en nu ambassadeur is van deze tak van sport. De 'ridderslag' was ook weggelegd voor de vrouw van (brood)pater Poels uit Tilburg, die zelf al meermalen gehuldigd is. De ongeneeslijk zieke Helma Verhoeven werd eveneens Ridder. De onvermoeibare Cuijkse werd landelijk bekend doordat ze opkwam voor het toelaten van hulphonden tot openbare gelegenheden. Pastoor Paul Janssen (54) werd ook ridderlijk onthaald. In zijn parochie in Deurne wordt hij als een verbinder en een vernieuwer beschouwd.

Meesten worden Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Het gros van de mensen die er deze donderdag achter waren gekomen dat ze met een smoes thuis moesten blijven of bijvoorbeeld naar een gemeentehuis werden gelokt, werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Minstens twee van hen waren ook nog (letterlijk) jarig.

Wachten op privacy instellingen...

Onder de uitverkorenen waren elf echtparen, onder wie Ad en Hannie Versteeg uit Wijk en Aalburg. Ze wisten niet van elkaar dat ze een lintje zouden krijgen en waren juist naar de ceremonie in een wijkgebouw gegaan om te beleven hoe een kennis van hen zou worden gehuldigd. Broer en zus Toine en Monique Jimkes uit Bergen op Zoom stonden er eveneens van te kijken dat ze beiden felicitaties kregen.

Promotie op 67e!
Mevrouw Riet Hammen-Poldermans uit Breda (77) had evenmin verwacht dat ze onderscheiden zou worden. Toch was er alle reden voor: ze promoveerde op haar 67e op een project om de onderlinge hulp in een aantal wijken in haar woonplaats te versterken. Ze staat inmiddels aan het hoofd van een project dat meer dan honderd vrijwilligers telt en dat zelfs uitgebreid gaat worden.

Kadir Ünal heeft saamhorigheid eveneens hoog in het vaandel staan. Hij heeft zich sinds zijn komst uit Turkije naar Oss sterk gemaakt voor de emancipatie van vooral de Turkse gemeenschap. En dat verdient een lintje, vond stadgenoot Mahmut Erciyas en de Koning kon zich er vinden. Ünal en al die anderen kregen lof toegezwaaid, omdat ze zich al jaren onbezoldigd hebben ingezet voor de samenleving, als zorgverlener of voor onder meer muziek-, heemkunde- of sportverenigingen,  de brandweer en de kerk. 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.