Fort Oranje gaat dicht: 'Criminele woonwijk met erbarmelijke omstandigheden'

9 juni 2017 om 14:55 • Aangepast 21 november 2020 om 00:33
nl
De gemeente Zundert gaat de veelbesproken camping Fort Oranje in Rijsbergen sluiten. De gemeente neemt een jaar de tijd om de camping te ontmantelen. Burgemeester Leny Poppe-de Looff spreekt van 'mensonterende omstandigheden'.

Volgens de burgemeester is Fort Oranje geen reguliere camping maar een criminele woonwijk. “Veel campinggasten wonen er permanent onder erbarmelijke omstandigheden. De mate van vervuiling, de bouwkundige staat en brandveiligheid is onaanvaardbaar. We gaan camping Fort Oranje sluiten om een einde te maken aan de onhoudbare situatie.”

LEES OOK:  Fort Oranje: van gezellige familiecamping tot criminele woonwijk

Herhuisvesten
Poppe: “Bewoners kunnen vanaf twee uur voor vragen terecht bij een bus van het Leger des Heils. Ze kunnen zich daar de komende weken registreren. De gemeente zorgt voor voldoende voorlichting en begeleiding. Voor iedereen die nu op de camping staat wordt nieuwe huisvesting gezocht.”

Op de camping verblijven 624 gasten onder wie 120 kinderen. Vanaf nu mogen geen nieuwe gasten op de camping komen. Eigenaar Cees Engel is op de hoogte gesteld en heeft vier weken om bezwaar aan te tekenen tegen de voorgenomen sluiting. Daarna wordt het besluit definitief. Engel kan nog naar de rechter stappen voor een kort geding.

Goede huizen
Eerder strandden twee pogingen om camping te sluiten op basis van brandveiligheid en milieu. De voorgenomen sluiting is voorbereid in overleg tussen gemeente, gezondheidsorganisaties en Taskforce. Poppe: "We hebben een halfjaar de tijd genomen voor een goede gedegen voorbereiding. Als het bij de rechtbank komt, moet de rechter echt van goeden huize komen om de sluiting af te wijzen."

Wachten op privacy instellingen...

Frituurpan
Plaatsvervangend politiechef Jaco van Hoorn somde tijdens de persconferentie op wat er zoal mis was op de camping. “Er was sprake van zedendelicten, mensenhandel, illegale prostitutie en hennepteelt. Ook vonden er verschillende caravanbranden plaats. Onlangs werden op de camping een grote hoeveelheid gestolen spullen gevonden”, aldus Van Hoorn.

De politie trof ook een man aan die als bewaker diende bij hennepkwekerij. “Hij  had alleen een matras en frituurpan en kreeg af en toe wat om te frituren zodat hij kon eten”, schetste Van Hoorn. Ook waren er 86 voorvallen waarbij het welzijn van dieren in het geding was, zoals verwaarlozing en bijtincidenten.

Grote zorgen
De GGD maakt zich grote zorgen om de vele kinderen die op de camping wonen. De gezondheidsdienst sprak met veel bewoners die aangaven hulp te nodig te hebben voor uiteenlopende problemen, onder meer voor financiële, gezondheids- en huisvestingsproblemen.

Wachten op privacy instellingen...

De gemeente Zundert en campingeigenaar Cees Engel liggen al enkele jaren met elkaar in de clinch over de situatie op de verloederde camping. In de afgelopen jaren voerden beide partijen verschillende rechtszaken.

Integrale controles
Sinds 2009 worden onder regie van de gemeente Zundert regelmatig integrale controles gehouden. In die gevallen kwamen onder meer criminaliteit, mensenhandel, drugshandel, illegale bewoning en gevallen van armoede. De laatste controle was medio mei toen vijftig ambtenaren van bouw- en woningtoezicht de chalets en stacaravans onderzochten op het terrein.

Wachten op privacy instellingen...

De familie Engel is van mening dat de camping door toedoen van de gemeente Zundert is verpauperd. Begin dit jaar stond de camping weer in de spotlights nadat PvdA-politicus Lodewijk Asscher tijdens een bezoek aan de camping sprak van ‘maffia-achtige’ toestanden.  

TV-serie
De tv-zender SBS6 zond in februari een docusoap over de camping uit. Presentator Dennis van der Geest omschreef de camping daarin als ‘heel veel armoede en criminaliteit op een paar vierkante meter’.

Lees hier alles over de sluiting van Fort Oranje

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.