NVWA: Wees voorzichtig met het eten van eieren, nog meer eieren zijn besmet

1 augustus 2017 om 22:43
nl
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de lijst met codes van eieren met een te hoog fipronil-gehalte voor kinderen uitgebreid. Dinsdag zijn nog zeventien codes toegevoegd. De codes staan op het ei en zijn online te controleren.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

De NVWA waarschuwde consumenten maandag om eieren met bepaalde codes erop niet te eten. Het ging toen om tien codes van eieren die niet door kinderen gegeten mogen worden. De eieren met één specifieke code bleken het gevaarlijkst.

Deze eieren zouden een acuut gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Een deel van de eieren is al in de supermarkten terechtgekomen en daarom kunnen er al besmette exemplaren bij mensen thuisliggen. De codes kunnen hier gecontroleerd worden.

Insecticide
Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het bedrijf Chickfriend uit Barneveld wordt ervan verdacht de schadelijke stof te hebben gebruikt om stallen van kippenboeren schoon te maken, om zo de schadelijke bloedluis te bestrijden. Het middel mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen.

In heel Nederland zijn 180 pluimveebedrijven stilgelegd vanwege de vondst van het gif. Een enorme klap voor getroffen boeren.

LEES OOK: Brabantse kippenboeren 'verbijsterd en geschrokken' door eiercrisis

Besmet ei gegeten
Er zijn mensen in Nederland die fipronil-eieren gegeten hebben. Volgens de NVWA zou het eten van één of een paar besmet eieren geen direct gevaar zijn voor de gezondheid. Cees uit Breda at er vanwege een speciaal dieet zeker dertig. Wat de eventuele gevolgen voor hem zijn, is nog niet duidelijk.

Cake en mayonaise
Vooralsnog is het niet nodig om producten zoals cake en mayonaise te mijden omdat daar eieren in zijn verwerkt. De levensmiddelensector en de NVWA kijken daar nog wel kritisch naar.

Brabantse eieren
Sinds het nieuws over de besmette eieren maandagavond bekend werd zijn in enkele honderden supermarkten eieren uit de schappen gehaald. Het gaat naar schatting om miljoenen eieren.

Op dit moment zijn er geen Brabantse pluimveebedrijven bekend waar besmette eieren vandaan zouden komen. Maar, dat betekent niet dat hier geen besmette eieren in omloop zijn, die kunnen overal vandaan komen.

'Voorzichtig zijn'
De NVWA adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Bel met de NVWA op 0900 - 03 88. (dit informatienummer kost 0.20 eurocent per gesprek, plus je gebruikelijke belkosten)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.