Dakar Rally: deze coureurs verdedigen de Brabantse eer

21 december 2017 om 14:20
nl
Jurgen van den Goorbergh en Ebert Dollevoet staan begin januari voor de tiende keer aan de start van een Dakar Rally, terwijl ook Ton van Genugten al de nodige ervaring heeft. Er zijn ook meerdere Brabantse debutanten. Wie staan er op 6 januari aan de start? Een voorstelrondje.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

Ton van Genugten
Gerard de Rooy won in 2012 en 2016 de Dakar Rally. In de jubileumeditie doet De Rooy niet mee, toch heeft Team De Rooy een Brabantse troef in handen voor een hoge positie in het eindklassement. Ton van Genugten uit Eersel staat voor het vijfde jaar op rij aan de start als coureur. Zijn beste resultaat was in 2016, toen eindigde hij als vijfde.

Vorig jaar was zijn Dakar Rally al snel klaar. Van Genugten haalde de finish, maar hij kwam voor een goed resultaat. Hij moest al snel een streep zetten door zijn ambities.

[youtube:https://youtu.be/rbqTG_ILzxc]

Ebert Dollevoet
Op 6 januari begint Ebert Dollevoet aan zijn tiende Dakar. De coureur uit Valkenswaard stond al negen keer eerder aan de start, nog nooit haalde hij de eindstreep. Nadat hij in de vorige editie al vroeg uitgeschakeld was, twijfelde hij over deelname aan een tiende editie. "Ik zou het best willen, maar de schaamte en de druk is zo hoog dat ik mij afvraag of ik het wel moet doen. Ik denk het niet." Uiteindelijk heeft hij toch gekozen voor een nieuwe poging om de finish te halen.

Jurgen van den Goorbergh
Er is veel kritiek op de route van Dakar, maar niet van Jurgen van den Goorbergh. De motorrijder gaat voor de tiende keer met de motor strijden om de winst. Het wordt de laatste keer. "Peru is echt mooi. We zitten minder lang op hoogte in Bolivia. Het is een complete rally. Ik ga nog een laatste keer met de motorfiets. Mijn tiende keer. Ik wil het mooi afsluiten."
[tweet:https://twitter.com/GoKoBra/status/934024553898143744]
Kees Koolen
De editie van 2017 was voor Kees Koolen een bijzondere editie. De man uit Bergeijk, actief op de quad, werd in de tiende etappe aangehouden door de politie omdat hij zonder licht reed. "Een half uur heb ik vervolgens met die agenten staan bakkeleien, maar uiteindelijk hebben ze me naar het bivak laten gaan." Die etappe was sowieso dramatisch voor Koolen, die veel materiaalpech had. Uiteindelijk sloot hij Dakar af met een zeventiende plaats in het algemeen klassement.

Het was niet alleen pech voor Koolen in 2017. Hij maakte indruk met de etappewinst op dag vijf.
[tweet:https://twitter.com/dakar/status/818478056977403904]
Maurik van den Heuvel
Maurik van den Heuvel staat voor zijn vijfde deelname aan Dakar. Vorig jaar genoot de truckrijder uit Boekel enorm. "Het was een mooie Dakar, heel bijzonder. Ons eerste jaar was perfect. Het tweede jaar vielen we helaas halverwege uit, maar het vorige jaar was schitterend: lang in de top tien gezeten en bij de laatste twaalf geëindigd. Nu was het één grote... Nou ja, misschien wel zoals een Dakar zou moeten zijn. Om af te zien." Opmerkelijk was dat hij in januari een volledige etappe reed zonder voorruit.

[youtube:https://youtu.be/OD2bklUcFiM]

Janus van Kasteren
Debutant Janus van Kasteren kijkt uit naar zijn eerste Dakar Rally. De truckrijder gaat als snelle assistent proberen een bijdrage te leveren aan mogelijk succes van Martin van den Brink. "We rijden volledig in dienst van Martin. Het doel is om te zorgen dat Martin zo hoog mogelijk kan eindigen. Als ik op die manier mijn steentje kan bijdragen in het eventuele succes van Martin dan ben ik ook dik tevreden. Natuurlijk moet ik zorgen dat ik de finish haal."
 
Edwin Straver
Edwin Straver kreeg het mototrijden 'met de paplepel ingegoten'. Zijn vader was actief op Europees niveau. "Zo ongeveer ieder weekend had mijn vader een race en bijna altijd ging het hele gezin mee", kijkt hij op zijn eigen website terug op hoe zijn liefde voor de motor ontstaan is. Begin 2018 maakt hij zijn debuut in de Dakar Rally.
 
[facebook:https://www.facebook.com/edwinstraverrally/posts/554200191597580]
Maikel Smits
De coureur uit Schijndel verbrijzelde enkele jaren geleden zijn voet, toch maakt hij in 2018 zijn debuut in de Dakar Rally. "Mijn voet is boven verwachting genezen." Fit staat hij met zijn 'bike' aan de start in Peru. "Dakar is altijd een droom van mij geweest. Ik wil vooral heel veel genieten en uitrijden."

Luc van de Huijgevoort
Met Luc van de Huijgevoort is er nog een debutant. De motorcoureur uit Luyksgestel is sinds november 2016 bezig met de voorbereidingen op deelname aan Dakar 2018. "Zowel in mijn privéleven als in het bedrijfsleven is het nu mogelijk om in te stappen in Dakar. Ik zou een dwaas zijn als ik dat niet zou doen. Ik heb alles gedaan wat ik kon in de voorbereiding, nu is het aan mij, de motor en de woestijn."

[facebook:https://www.facebook.com/LucvdhDakar/photos/a.1485653541496309.1073741829.1463322520396078/1591200770941585/?type=3&theater]

Marc Leeuw
Na 2007 en 2012 staat Marc Leeuw voor zijn derde deelname aan Dakar. De laatste keer haalde hij de finish, in Lima. De finishplaats van dat jaar is de startplaats van deze editie. Dat Leeuw weer aan de start staat met een truck heeft te maken met de Tuareg-rally, die door Leeuw gewonnen werd. "Toen ontstond het plan om weer mee te doen aan Dakar."

LEES OOK: Ronkende motoren en brute voertuigen: duizenden fans genieten van voorproefje op Dakar

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.