Jean Paul heeft metalen plaat in zijn gezicht na mishandeling Eindhoven: 'Elke beweging doet pijn'

26 januari 2018 om 15:31
Een metalen plaatje moet het gezicht van Jean Paul op zijn plaats houden. Op de foto van zijn schedel zijn de breuken in zijn jukbeen en oogkas duidelijk te zien. (foto's: Jean Paul)
Een metalen plaatje moet het gezicht van Jean Paul op zijn plaats houden. Op de foto van zijn schedel zijn de breuken in zijn jukbeen en oogkas duidelijk te zien. (foto's: Jean Paul)
“Ik kan weer praten, maar ik kan nog steeds alleen vloeibaar eten”, vertelt Jean Paul. Het is een week na de zware mishandeling op het Stratumseind in Eindhoven, maar de schade aan zijn gezicht is er niet minder op geworden. De 25-jarige Zuidlander hield er zeven breuken aan over en heeft nu een metalen plaatje in zijn gezicht. “Mijn jukbeen was nagenoeg verbrijzeld.”
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Woensdag is hij in Schiedam geopereerd. Er is een plaatje naast zijn oogkas geplaatst. “Zodat alles op z’n plek blijft zitten. In het ergste geval zou ik nog zo’n plaatje moeten, maar dan op mijn jukbeen.”

‘Elke beweging doet pijn’
In een gedeelte van zijn neus heeft Jean Paul nog geen gevoel. Dat geldt ook voor drie van zijn tanden. “Het kan zijn dat het door het vocht komt, maar het kan ook blijvend zijn.”

Het was een zware week voor Jean Paul, maar toch blijft hij positief. “Gisteren voelde ik me verschrikkelijk. Ik kon helemaal niets. Elke vorm van beweging doet pijn. Maar ik heb vannacht eindelijk eens een keer vier uur achter elkaar geslapen.”

Wachten op privacy instellingen...


Werken en sporten zit er niet in
Als ‘sportverslaafde’ is stilzitten voor Jean Paul erg moeilijk. Hij sport normaal gesproken zeven dagen in de week en heeft een drukke baan in de scheepvaart. “Ik moet er simpel gezegd voor zorgen dat het schip vol komt met containers. Dan is sporten wel een lekkere uitlaatklep.”

Hij hoopt over twee weken weer te gaan werken. “Waarschijnlijk ga ik het dan rustig opbouwen, met twee ochtendjes per week of zo. Het ligt er aan hoe het herstel gaat.” Het duurt nog minstens twee tot drie maanden voordat Jean Paul weer kan sporten. 

‘Kauwen is nagenoeg onmogelijk’
De Zuidlander kan al wat beter praten, maar eten is nog steeds lastig. “Ik mag kauwen, maar dat is vrijwel onmogelijk. Over minimaal vier weken hoop ik weer normaal te kunnen eten.”

Het voetbalteam van Jean Paul, waarmee hij in Eindhoven was, steunt hem waar ze maar kunnen. “Gisteren heb ik de training mee zitten kijken via Facetime. Ze hebben morgen een wedstrijd, dan ga proberen eventjes te kijken.” Ook zijn vrienden en familie staan non-stop voor hem klaar. “Mijn vrienden staan om de seconde aan de deur. Of ze komen in hun werkpauzes even langs.”

ZIE OOK: Grootscheepse klopjacht op daders zware mishandeling Stratumseind

Erg betrokken politie
De politie is druk bezig met de zoektocht naar de daders. Tot nu toe is er nog niemand aangehouden. Toch heeft Jean Paul er het volste vertrouwen in dat ze gepakt worden. “De politie communiceert heel open en duidelijk. Ik krijg het gevoel dat ze er heel serieus mee bezig zijn.”

Zus ontslagen door Facebook-oproep
Beau, de 19-jarige zus van Jean Paul, plaatste na de mishandeling een getuigenoproep op Facebook. De oproep werd ruim 33.000 keer gedeeld en Beau wierp zich op als woordvoerder van de familie. Haar familie was erg blij met alle reacties, totdat Beau een naar telefoontje kreeg van haar nieuwe stageadres.

Het bedrijf waar ze zou gaan werken bleek streng socialmediabeleid te hebben. Daar was ze niet van op de hoogte. “Ze besloten de stage op te zeggen voordat ‘ie nog maar begonnen was. Ik was echt even flabbergasted."

Beau studeert rechten in Rotterdam en moet nu zo snel mogelijk een nieuwe stage vinden. "Het voelde echt als een trap na. Ik vind het vooral heel harteloos. De enige reden dat wij de media opzochten, is om de daders te pakken en aandacht te vragen voor de situatie”, vertelt ze ontdaan.

Wachten op privacy instellingen...