MH17-gedenkteken 'Verbinding' bij Vliegbasis Eindhoven op 24 maart onthuld - Omroep Brabant

MH17-gedenkteken 'Verbinding' bij Vliegbasis Eindhoven op 24 maart onthuld

20 februari 2018 om 17:57
nl
Het MH17-gedenkteken in Eindhoven voor slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners wordt definitief op zaterdag 24 maart onthuld. Dat hebben de initiatiefnemers bekendgemaakt. De locatie voor de poort van Vliegbasis Eindhoven moet een gedenkplek worden voor nabestaanden en hulpverleners.
Geschreven door

Het beeld met de titel 'Verbinding' is een initiatief van de stichting Walk-for-298. Het bestaat uit verschillende persoonlijke tekstbanden die samen een wereldbol vormen. De ruimte daartussen symboliseert de leegte die is achtergebleven door het wegvallen van de slachtoffers. De drie pilaren onder het beeld staan symbool voor de slachtoffers, de nabestaanden en de hulpverleners. De sokkel bestaat uit 298 stenen, voor elk slachtoffer één. 

Onthulling door commissaris van de Koning en burgemeester
Het gedenkteken wordt onthuld door de commissaris van de Koning Wim van de Donk en burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. De ceremonie rondom het herdenkingsteken begint om drie uur ’s middags en is alleen voor genodigden. Voor de onthulling zijn onder anderen nabestaanden, hulpverleners, ministers en andere politici uitgenodigd. Anita Witzier presenteert de middag.

Naast diverse sprekers zijn er optredens van het Philips Harmonie Orkest en het Koninklijk Mannenkoor La Bonne Espérance. De afgelopen maanden is hiervoor druk samen gerepeteerd.

Het gedenkteken is een initiatief van Ronald Rutten van de stichting Walk-for-298 en de Eindhovense nabestaande Anton Kotte. Hij verloor zijn zoon, schoondochter en kleinzoon bij de ramp.

Voor de onthulling van het gedenkteken is een crowdfundingsactie opgezet. De organisatie wil met het geld onder meer een miniatuurreplica van het gedenkteken voor elk slachtoffer laten maken.

De plek voor Vliegbasis Eindhoven is niet de enige gedenklocatie. Het nationaal monument voor de slachtoffers van MH17 staat in Vijfhuizen.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.