Klaas Otto 'de man van 90 miljoen' krijgt zwaardere aanklacht

6 maart 2018 om 12:32
nl
Politie en justitie komen met een nieuwe beschuldiging aan het adres van Klaas Otto. De ex-baas van motorclub No Surrender zou een voormalige zakenpartner uit Etten Leur hebben proberen af te persen voor ruim 72.000 euro, onder bedreiging, meldt het OM. Ook blijkt er een witwasonderzoek te lopen naar Otto's vrouw Nancy.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Dat bleek dinsdag op een tussentijdse zitting voor de rechtbank in Breda. De beschuldiging hing al een tijdje in de lucht. Het misdrijf kwam eerder ter sprake in het dossier over beïnvloeding van getuigen. Otto zou op 15 februari 2017 de fout in zijn gegaan, kort nadat hij was vrijgelaten uit zijn voorarrest. 'Poging tot afpersing in vereniging' heet de beschuldiging officieel. Dat zou zijn gebeurd op het woonwagenkamp in Etten Leur.

Auto's, sieraden en geld
De advocaat van Otto, Louis de Leon, schetste tijdens de rechtszaak kort de relatie tussen Otto en het slachtoffer Piet S. "Ze hadden dagelijks contact. Ook met Peet van der Linde. En ze handelden in sieraden, geld en auto's". Het gaat hier om Peet van der Linde die begin 2017 is vermoord.

De Leon vertelde op de zitting dat Otto graag een verklaring wil afleggen over de gebeurtenissen. Maar alleen bij de rechter-commissaris, niet bij de politie, want die vertrouwt hij niet. "Mijn cliënt wil graag vertellen hoe het zit. Maar hij is bang voor een nieuwe verdenking, voor witwassen of lidmaatschap van een criminele organisatie". De Leon wil dat Otto vrijuit kan praten. "Hij wil immuniteit", onderstreepte hij.

'Otto dicteert niet proces'
Een van de twee officieren reageerde kritisch op dat verzoek om te kunnen praten, zonder strafrechtelijke gevolgen. "Meneer Otto bepaalt niet door wie hij gehoord gaat worden. We hebben een uitstekend politieapparaat, desnoods kunnen we het opnemen". De officier zei dat Otto niet 'dicteert' hoe het proces loopt.

In het beïnvloedingsdossier zijn er vier verdachten: Otto (50), zijn vrouw Nancy (46) uit Bergen op Zoom en de civiele advocaat Jan Piet van R. (70) uit Amsterdam. Hij was adviseur van Otto. En nummer vier is Piet S. (42) uit Etten Leur. Het vermoeden van het OM is dat het viertal bezig is geweest getuigen te bewegen hun belastende verklaringen in te te trekken of aan te passen. Geen enkele verdachte was dinsdag bij de zitting aanwezig.  
 
Knokpartij in het bos
Op de zitting bracht het OM ook nog een ander onderzoek ter sprake: de mishandeling van een No Surrenderlid in de bossen bij het crematorium in Bergen op Zoom door vier mannen. Otto zou opdrachtgever zijn geweest volgens het OM. Het slachtoffer Clement H. legde een belastende verklaring af over Otto. Volgens het OM heeft deze H. verteld dat Otto 'uit de bak' alles regelde. 'Klaas heeft zoveel macht dat hij iedereen in de pocket heeft', zou H. hebben gezegd bij de politie.

Maandag was H. uitgenodigd voor een nieuw politieverhoor maar volgens het OM heeft hij daar geen trek in.

'Fantast'
Advocaat De Leon noemde de man een 'fantast'. "De beste man heeft hier geen enkele weet van. Die H. beweerde dat Otto een geldbedrag heeft van negentig miljoen. Hou hem buiten dit dossier!" vroeg De Leon met klem aan de rechtbank.

Dinsdagmiddag komt de zaak van de civiele advocaat voor de rechtbank in Breda. In die zaak speelt het probleem dat een advocaat een speciale vertrouwensband met een cliëntheeft  en daar niet over hoeft  te verklaren. "Het beeld van boodschapper van de onderwereld klopt niet, het is nogal eenzijdig en moet worden bijgesteld", zei De Leon.

Puzzel
Het proces tegen Otto vormt een steeds grotere legpuzzel met allerlei deelonderzoeken die uiteenlopende codenamen dragen als Zalm, Apollo, Ermoepolis en Tenerife.

Vrijdag begint het proces tegen Otto in het dossier over de vermeende jarenlange afpersingen en bedreigingen. Dat proces is in de extra beveiligde zittingzaal in Rotterdam. Dat zou zijn vanwege de bedreiging van de officier van justitie vorig jaar zomer.

Otto is toen overgeplaatst naar een speciaal gesloten regime in de PI Vught, waarin hij zeer beperkt contact heeft met de buitenwereld. De Leon is daar ontstemd over omdat er een maand geleden nog is bepaald dat hij naar een normaal gevangenisregime kan. De verdachte zit al in voorarrest sinds juli 2016, wat ongebruikelijk lang is voor Nederlandse begrippen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.