Luchthavenmeester over twee ongelukken: 'Er gebeurt weleens wat, maar meestal loopt het goed af'

15 juni 2018 om 18:47
nl
Twee vliegtuigongelukken in twee weken tijd bij Breda International Airport. Luchthavenmeester Jan Voeten van de luchthaven houdt het op stom toeval. "Jammer van het vliegtuig, maar gelukkig mankeert de piloot niets", zegt hij tegen Omroep Brabant.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Vrijdagmiddag ging het mis toen een sportvliegtuigje de landing inzette. Het toestel schoot door nog onbekende oorzaak door de omheining aan de oostzijde van de luchthaven en kwam in een weiland terecht. De piloot kwam er zonder al te veel kleerscheuren vanaf.

 

Fatale reclamevlucht
Anders was het ruim twee weken geleden, op 31 mei,  toen piloot Hans van der Linden met zijn reclamevliegtuig crashte ten westen van het vliegveld. Zijn toestel vloog in brand. Van der Linden overleed ter plaatse.

Het is op z'n minst opvallend te noemen dat de luchthaven in Bosschenhoofd in zeer korte tijd te maken krijgt met twee ongelukken. Volgens directeur en havenmeester Jan Voeten heeft het eigenlijk niets met de veiligheid op het vliegveld zelf te maken. "Wij faciliteren net als Rijkswaterstaat een stuk autosnelweg, maar dan voor vliegtuigen. En als daar zaken gebeuren met vliegtuigen zelf, dan kunnen wij daar heel weinig invloed op uitoefenen", aldus de Luchthavenmeester.

Wachten op privacy instellingen...

 

'Ongelukken staan los van elkaar'
Hij benadrukt dat het tot voor kort 42 jaar geleden was dat er op het vliegveld een fataal ongeluk plaatsvond met een toestel. En een ongeluk met een brand hadden ze tot twee weken geleden op het vliegveld zelfs nog nooit meegemaakt. "In die zin kun je zeggen: er gebeurt weleens wat, maar het loopt meestal goed af." Voeten spreekt na het incident van vrijdagmiddag dan ook over toeval, want de twee recente ongelukken staan los van elkaar. 

Met de piloot die vrijdag crashte gaat het prima, weet de luchthavenmeester. "Hij is verder ongedeerd gebleven. Alleen zijn pols zit nog in het verband van het infuus." 

Luchthaven weer open
Breda International Airport werd na het ongeluk tijdelijk gesloten. Vliegtuigen moesten uitwijken naar een andere luchthaven. Aan het eind van de middag kon er weer opgestegen en geland worden. Op de luchthaven was het vrijdag extra druk, omdat dit weekend het evenement Classic Cars and Aeroplanes gehouden wordt.

Het evenement dat jaarlijks duizenden bezoeker trekt, kan gewoon doorgaan. Het vliegtuigwrak ligt buiten het terrein van Breda International Airport. De Onderzoeksraad voor Veiligheid en de dienst Luchtvaart Toezicht zijn een onderzoek begonnen. Daarna wordt het vliegtuig geborgen.

Wachten op privacy instellingen...

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.