Fietsbrug dwars door oorlogsmuseum en extra herdenkingsplekken; 10 miljoen voor herdenking oorlog - Omroep Brabant
Video

Fietsbrug dwars door oorlogsmuseum en extra herdenkingsplekken; 10 miljoen voor herdenking oorlog

9 juli 2018 om 19:36
nl
De provincie Noord-Brabant en het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (het vfonds) gaan tien miljoen investeren om een herdenkingsprogramma op de zetten voor de Tweede Wereldoorlog. Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Brabant is bevrijd en dat moet gevierd worden.
Geschreven door

De samenwerking gaat zorgen voor zowel het programma 'Brabant Remembers', als herinneringsplekken en het opknappen van huidige oorlogsmusea. Het vfonds legt daar vijf miljoen euro voor in, de provincie Noord-Brabant zo'n 5,3 miljoen. 

Generaal Maczek Memorial
Stichting 75 jaar Vrijheid gaat de projecten coördineren. Zo krijgt Generaal Maczek Memorial in Breda een subsidie van een miljoen euro voor een herdenkingsgebouw. Dat komt bij  Poolse ereveld aan de Ettensebaan. De provincie en het vfonds stellen daar allebei een half miljoen voor beschikbaar. 

Breda is namelijk grotendeels bevrijd door de Polen en volgens het vfonds is het van groot belang dat er op nationaal niveau meer bekendheid komt voor de rol van de Poolse bevrijders, met name ook vanwege de vele duizenden Polen die in Nederland wonen en werken. 

Wachten op privacy instellingen...

 

Nationaal Monument Kamp Vught krijgt een miljoen euro van de provincie voor een nieuwe expositie en het uitbouwen en vernieuwen van de ontvangstruimtes. Het vfonds neemt aan het einde van het najaar een besluit over de bijdrage aan deze plannen.

Cultureel fietsen op grote hoogte
Het oorlogsmuseum Overloon krijgt één miljoen euro van de provincie en 500.000 euro van het vfonds om een fietspad aan te leggen, dat dwars door het museum heen gaat. Zo kunnen bezoekers op de fiets op drie meter hoogte door de 90 meter lange hal van het museum fietsen zodat ze alvast een sneak preview krijgen. Door het museum komt een zogenaamde Baileybrug, een brug die de geallieerden veel gebruikten tijdens de bevrijding. 

Daarnaast gaat het oorlogsmuseum ook geld steken in het vertellen van belangrijke, persoonlijker verhalen uit de oorlog. 

Slag om de Schelde

Net als in Breda zijn er in Bergen op Zoom vergevorderde plannen voor een bezoekerscentrum. Dat komt aan de Ruytershoveweg, tussen de twee grootste oorlogsbegraafplaatsen van Brabant: het Britse en Canadese ereveld. 

Hier 'tussenin'komt een klein museum dat in het teken staat van de Slag om de Schelde, in het najaar van 1944. Die enorme operatie die wekenlang duurde had als doel het Duitse leger uit Zeeland en West-Brabant te verjagen en Antwerpen te openen voor de aanvoer van geallieerde voorraden. Vooral Woensdrecht veranderde in een slagveld omdat het op een strategisch verkeersknooppunt ligt.  

Battlefieldtours

In het westen van de provincie is te merken dat de belangstelling voor de bevrijding toeneemt. Vooral vanuit Canada en Engeland komen veel bezoekers maar die mensen vinden nu nergens een goed overzicht van wat er gebeurde bij de bevrijding. Er zijn er ook al 'battlefieldtours'. 

Verder is er nog een project dat ook ondersteund wordt in Best. Museum Bevrijdende Vleugels wil een themapark ontwikkelen rond de Tweede Wereldoorlog en specifiek operatie Market Garden. 

 

Wachten op privacy instellingen...

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.