Overweg Orthen wordt aangepakt, maar te laat voor Sam, die gaat procederen

13 juli 2018 om 13:08
nl
Het heeft even geduurd, maar vanaf maandag is het zover. Dan wordt voor vier dagen de spoorwegovergang Orthen in Den Bosch afgesloten. Dit is nodig om de overweg veiliger te maken voor fietsers en om gemotoriseerd verkeer definitief te weren. De maatregelen komen te laat voor Sam Post uit Den Bosch, die al maanden kampt met de naweeën van een fietsongeluk op deze overweg.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Begin januari maakte de 25-jarige Sam een lelijke val op de schuine spoorwegovergang. Eén van haar fietsbanden kwam vast te zitten tussen de rails, waardoor ze op haar hoofd viel en bewusteloos raakte. 

Het had nog veel erger af kunnen lopen, want twee mannen konden haar van het spoor halen net voordat er een trein aankwam.

'Het gaat stroef met me'
De Bossche wordt om verscheidene redenen niet graag herinnerd aan het voorval. Zowel lichamelijk als geestelijk heeft ze er nog steeds last van. “Het gaat stroef met me. Ik ben snel vermoeid, kan me moeilijk concentreren en heb psychologische problemen." 

"Mijn hele leven ligt overhoop. Vóór het ongeluk werkte ik tweeëndertig uur, sindsdien twaalf”, vertelt Sam Post.

Het herstel wordt bovendien niet bepaald bespoedigd door de afwikkeling van wat haar overkwam. De aansprakelijkheidsstelling is nog geen uitgemaakte zaak, al hoopt het slachtoffer dat ProRail (een deel van) de kosten voor zijn rekening neemt. 

Jarenlang gevaarlijk
Wouter Munten, haar advocaat, is het wachten in ieder geval zat. "Deze situatie is al zo lang gevaarlijk. Volgens  buurtbewoners hebben zich de afgelopen jaren tientallen ongelukken voorgedaan, weliswaar niet zo ernstig als dat van Sam, maar toch. 

We gaan procederen. De gemeente Den Bosch en ProRail reageren laks en laconiek op onze verzoeken. Ze wijzen elke verantwoordelijkheid af en wijzen naar elkaar. We kiezen voor een zaak, waarbij we hopelijk binnen drie kwart jaar weten waar we aan toen zijn", aldus Minten, die in Den Bosch zetelt.

Raadsvragen van Bossche Groenen
Het was niet voor het eerst dat er op de bewuste locatie een fietser in de problemen kwam. De overweg is zo gevaarlijk, omdat ze schuin is aangelegd. Reden voor de Bossche Groenen om raadsvragen te stellen aan Burgemeester en Wethouders. Fietsers rijden in een flauwe bocht over het spoor waarbij ze het (grote) risico lopen dat ze met hun band vast komen te zitten tussen de rails. Hier moet de komende week een eind aan worden gemaakt.

B en W besloten eerder dit jaar dat fietsers de spoorwegovergang haaks op de rails gaan passeren. Ook bepaalde het college dat gemotoriseerd verkeer de overgang niet langer mag gebruiken. ProRail voert de werkzaamheden uit om de spoorwegovergang veiliger te maken. De klus begint maandag om 7.30 uur en zou donderdag om 16.00 uur klaar moeten zijn. Indien nodig zou ook volgende week vrijdag nog aan de (over)weg gewerkt moeten worden.

Gemeente houdt oogje in het zeil
De werkzaamheden beginnen deze vrijdag al met het weghalen – voor een periode van drie maanden - van een paaltje ter hoogte van Orthen. Dit betekent dat de weg Orthen in de richting van Treurenburg open is. 

Tijdens deze drie maanden brengt de gemeente de gevolgen van deze maatregel in beeld. Als hieruit blijkt dat er sprake is van een ongewenste situatie, dan wordt het paaltje volgens afspraak alsnog teruggeplaatst. Verder wordt vanaf dinsdag duidelijk gemaakt dat voertuigen breder dan 2,20 meter niet meer over de Ertveldweg mogen.

De gemeente begint na het zomerreces aan een blijvende oplossing voor de spoorwegovergang. Ze gaat hierbij samenwerken met ProRail en de omgeving, zo wordt aangekondigd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.