'Wildwesttoestanden op sinterklaasdag in Roosendaal draaiden om 30 kilo hasj'

23 juli 2018 om 11:53
nl
Voor de rechtbank in Breda is vier jaar cel geëist tegen twee Roosendaalse broers die eind vorig jaar een bekende van hen hebben neergeschoten. Het slachtoffer zou dertig kilo hasj hebben gestolen, zo werd maandag duidelijk tijdens de rechtszaak. Een 'voortdurende vete' speelde volgens de officier van justitie op de achtergrond.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

"Het zou niet de eerste keer zijn dat een onschuldige geraakt wordt. Zelf gaan lopen schieten op de openbare weg? Er is geen enkele reden om het recht in eigen hand te nemen. Ze zijn hier veel te ver gegaan, wat het verhaal er achter ook geweest is" zei de officier van justitie.

Schieten en achtervolging
De rechtszaak gaat over de wildwesttaferelen op 5 december vorig jaar in Roosendaal. Die dag kwam er iets na vier uur in de middag een 112-melding bij de politie binnen: er was geschoten op de Diamantdijk in Roosendaal. Ooggetuigen hoorden zeker drie knallen. Iemand zag dat er uit een auto op een man in een bestelbus werd geschoten. 

Het busje scheurde weg en werd achtervolgd door twee of drie andere wagens. Onderweg in de buurt van de McDonald's werd opnieuw geschoten vanuit een auto. Een fietser die van school kwam, zag het gebeuren en vluchtte.

Ooggetuige
Intussen sprak een agent op de Diamantdijk een ooggetuige die zei dat er een achtervolging bezig was. Het slachtoffer Younes B. (22) scheurde op dat moment gewond naar het politiebureau in de Nieuwstraat met de twee broers achter hem aan. En de politie.

In de Nieuwstraat voor het politiebureau eindigden de wildwesttoestanden. Daar zag een agent ineens een man op straat die riep: "Ik ben in mijn rug geschoten." Verdachte Hicham schopte en sloeg Younes. Agenten konden de vechtersbazen uit elkaar halen. Een agent hoorde Hicham roepen dat Younes een 'vuile ripper' is.

Schutter geeft toe dat hij het was
In de rechtszaal maandag bevestigde Hicham (30) dat hij het slachtoffer heeft geschopt en geslagen bij het politiebureau. "Klopt, ik was emotioneel en in paniek." Maar hij ontkende dat hij heeft geschoten. "Ik heb geen vuurwapen gezien, nooit". 

Zijn broer Jaouad (38) vertelde dat hij geschoten heeft. "Ja, dat was ik. Ik was geknakt die dag", vertelde hij de rechter. Hij gaf toe dat hij een revolver in de auto had. "Heb ik er zelf in gelegd, had ik geleend. Uit wanhoop gedaan, om mezelf en mijn gezin te verdedigen." Zijn advocaat vroeg om geen straf op te leggen, omdat hij onder hoge druk stond toen. 

Tijdens de rechtszaak kwam naar voren dat de broers al maanden werden getreiterd en  bedreigd door Younes. Dat gebeurde via filmpjes op Snapchat. De broers hadden een paar dagen voor de schietpartij aangifte gedaan van bedreiging. Op de achtergrond zou nog wat anders spelen. Op de zitting van maandag werd er gepraat over een diefstal van dertig kilo hasj. Younes zou daarmee te maken hebben gehad. 

Aan het einde van de zitting zei Jaouad dat hij spijt heeft. "Ik heb toch iets gedaan wat niet mag". Zijn broer sloot zich daarbij aan.

Wraak
De schietpartij op 5 december leidde tot een nieuwe schietpartij, vermoedelijk een wraakactie. Op 18 februari werd het huis van Hicham aan de Diamantdijk in Roosendaal beschoten. Younes werd daarvoor twee maanden later opgepakt.

Younes zelf zit ook in de zaal. Hij heeft fikse schadeclaims ingediend voor zijn medische kosten en beschadigde auto. Zijn rechtszaak is later.

De uitspraak in de zaak van de schietpartij op 5 december-zaak volgt op 6 augustus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.