Klaas Otto: 'Ik ben niet het liefste jongetje van de klas, maar ik wil rechtvaardigheid'

29 augustus 2018 om 19:05
De aankomst van Klaas Otto vrijdagochtend bij de rechtbank. (Foto: Raymond Merkx)
De aankomst van Klaas Otto vrijdagochtend bij de rechtbank. (Foto: Raymond Merkx)
Tien jaar celstraf hangt Klaas Otto boven het hoofd. Woensdag verdedigde hij zich tegen de stapel beschuldigingen die draaien rond gewelddadige afpersing en witwassen. Otto vindt dat het OM van hem een 'monster' heeft gemaakt. Intussen besliste de rechtbank al wel dat zijn enkelband voorlopig af mag maar het huisarrest 's nachts blijft.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Samen met zijn beide advocaten is ook Otto op deze woensdag in de grote zittingzaal van het gerechtsgebouw in Breda. Dinsdag hoorde hij de hoge strafeis van beide officieren van justitie van het OM. "Ik heb de hele nacht niet kunnen slapen", zei Otto tegen de rechtbank, zonder er aan toe te voegen dat dat kwam door die strafeis.  

'Leugens'
Otto nam deze woensdag al snel het woord en haalde uit naar politie en OM. "Er is eenzijdig gerechercheerd, om alles bij meneer Otto op zijn dak te gooien". 

Hij richtte zich verontwaardigd tot de rechtbank. "U faciliteert het OM om leugens te veroorzaken!" Daarna nam hij gas terug om vooral te benadrukken dat hij alle vertrouwen heeft in de rechtbank. 

Even ontstond verwarring toen de rechtbankvoorzitter hem onderbrak. Otto, opnieuw verontwaardigd: "Ik wil mijn eigen pleidooi doen anders ga ik ervandoor."  De rechtbank zei dat ze dat verkeerd begrepen had en ging akkoord. 

Rico Verhoeven 'niet bang'
Otto hield van achter zijn tafel het boek 'Knock-Out' omhoog over ex-drugscrimineel Joop Gottmers uit Tholen. Hij suggereerde dat kickbokser Rico Verhoeven (getuige in het proces) veel meer met die Gottmers te maken heeft dan bekend is en dat Rico boter op zijn hoofd heeft. "Ik zit hier niet omdat ik het liefste jongetje van de klas ben, maar ik wil rechtvaardigheid", zei Otto. 

Eerder al vertelde Otto dat de afpersingsslachtoffers volgens hem samenspannen om hem zwart te maken. Zijn advocaat Schuurman zei woensdag dat er nog wat anders speelt. "Het lijkt nu net alsof Rico Verhoeven bang is voor meneer Otto. Nee, hij wil niet in één  adem worden genoemd met Otto in verband met zijn sportcarrière. Dat begrijp ik wel. Maar het OM suggereert dat Verhoeven bang is voor Otto en dat is niet waar".  

'Monster'
Schuurman zei dat zo ook andere getuigen verkeerd zijn geciteerd door het OM, om Otto in een kwaad daglicht te stellen. "Er wordt een beeld geschetst van een monster", zei Schuurman. "Hij (Otto) heeft een punt als hij zegt dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd". 

Schuurman riep de rechtbank op in de afpersingszaak rond Danny, de aanklacht van het OM niet te accepteren. Voor de rest van de zaken vroeg hij en zijn collega Van Schaik vrijspraak, vooral vanwege gebrek aan bewijs en omdat de zaken echt anders liggen. 

Boksen
Op deze vierde zittingsdag kwam ook de advocaat van afpersingsslachtoffer Danny aan het woord. Ze vertelde meer over de schadeclaim van 273.000 euro tegen Klaas Otto en medeverdachte Janus de V. 

"Mijn cliënt is zwaar lichamelijk letsel toegebracht. Ik boks zelf ook, het letsel van hem is niet toegebracht bij het boksen. Een gebroken jukbeen sla je niet met bokshandschoenen. Je slaat iemand niet het ziekenhuis in bij het boksen".  

'Hij kon het niet meer aan'
Slachtoffer Danny uit Halsteren is er vandaag niet bij in de zittingzaal. "Het kost hem nog steeds veel moeite. Hij kon het niet meer aan", zei zijn advocate. 

Verdachte Janus de V. noemde het 'lafhartig' en vindt dat Danny moet worden aangehouden voor fraude. In eerdere zittingen suggereerden de verdachten dat er geen sprake was van afpersing maar van verzekeringsfraude rond het verdwijnen van een auto en speedboot. Advocaat Schuurman zei dat het het hem niet zou verbazen dat er afspraken zijn gemaakt met Danny.  

Autoverkoop en zonnebankstudio
De advocaten van Otto hadden 80 pagina's pleidooi waarin ze hun lezing gaven op de beschuldigingen van het OM. Talloze autoverkopen met bijbehorende transacties bespraken ze. Daarbij was steeds  de boodschap dat het OM het verkeerd ziet en er zeker geen sprake was van witwassen. 

Ook de zonnebankstudio van Otto in Bergen op Zoom kwam voorbij. Het OM vond het vreemd dat er op papier zo veel bezoekers waren en zo weinig stroom werd verbruikt. Maar de verdediging zei dat ook hier het OM de plank misslaat. 

Persoonlijk
De verdediging van Otto vindt dat bij een eventuele straf er rekening mee moet worden gehouden dat Otto op 'grove wijze' is aangehouden, lang in voorarrest zat en ook nog maandenlang in een streng regime in Vught. 

Bovendien was Otto ook nog een tijdje verdacht van het plannen van een aanslag op officier van justitie Greetje Bos. Daar wordt hijzelf, zijn zoon op school en iedereen om Otto heen op aangekeken, zei advocaat Schuurman.

Enkelband mag af, maar voorwaarden blijven
De advocaten vroegen de rechtbank of Otto wat meer vrijheid kan krijgen. Nu loopt hij 24 uur per dag rond met enkelband. Tijdens een van de onderbrekingen van het proces vertelde Otto in de wandelgangen dat ze hem ook steeds in zijn ogen onnodig controleren.  

De rechtbank besloot de verdachte Otto ook inderdaad meer vrijheid toe te staan. Vrijdag mag de enkelband af, tot aan het vonnis over twee maanden. Otto moet zich dan wel vrijwillig aan de contactverboden en andere voorwaarden houden, zoals zijn huisarrest tussen 22:00 uur en 08:00 in Bergen op Zoom.

 De rechtbank  doet op donderdag 25 oktober uitspraak. 

Wachten op privacy instellingen...