Klaas Dijkhoff gaat in gesprek met kardinaal Eijk na keiharde botsing over kerk

20 september 2018 om 23:44
nl
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff uit Breda gaat in gesprek met kardinaal Wim Eijk. Dat zei de politicus donderdagavond in het tv-programma Pauw. Deze week stapte hij uit de katholieke kerk na een felle ruzie met de aartsbisschop.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

"Hij heeft me uitgenodigd en ik ga het ook doen, maar we moeten nog een afspraak maken", vertelde Dijkhoff. "Het is niet mijn voornemen om terug te keren in de kerk, is ook niet mijn verwachting. Maar Eijk zal het als zijn plicht voelen die te proberen."

'Lastig af te schrijven'

Dijkhoff vertelde in het programma dat de keuze om uit de katholieke kerk te stappen niet makkelijk was. "Het heeft een soort thuisgevoel wat lastig is helemaal af te schrijven."

        [tweet:https://twitter.com/pauwnl/status/1042889032953262080]

De kardinaal verweet Dijkhoff deze week in een interview het sluiten van kerken. Dijkhoff noemde de kardinaal daarop in een brief 'verbitterd'. Hij haalde ook uit naar diens beleid waarbij populaire priesters door de kerkleiding worden vervangen door collega's die strenger in de leer zijn. Volgens de VVD'er zouden de kerken juist daardoor leeglopen. Ook zou de kardinaal de woorden van Dijkhoff hebben verdraaid.

LEES OOK: Klaas Dijkhoff (VVD) stapt uit katholieke kerk na keiharde botsing met kardinaal
 
Tv-persoonlijkheid Albert Verlinde stapte in navolging van Dijkhoff ook uit de katholieke kerk. Het is niet de eerste uitnodiging die Dijkhoff krijgt na zijn open brief. Ook bisschop Gerard de Korte van het bisdom Den Bosch . Hij wil erover praten met, jawel, een Bossche bol.

        [tweet:https://twitter.com/BisdomDenBosch/status/1042484506593304577]

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.