Ryanair sluit basis op Eindhoven Airport, pilotenvakbond 'niet onder de indruk'

1 oktober 2018 om 14:24
Omroep Brabant
Piloten van Ryanair zitten nu thuis.
Omroep Brabant
Ryanair-topman Michael O'Leary (tweede van links) tijdens een eerdere bijeenkomst op Eindhoven Airport. (foto: Raoul Cartens)
1/2 Piloten van Ryanair zitten nu thuis.
Ryanair wil begin november stoppen met zijn vliegbasis op luchthaven Eindhoven. De Ierse prijsvechter wil de vluchten van en naar Eindhoven voortaan vanuit het buitenland afhandelen. Het is nog onduidelijk wat de gevolgenprecies zijn voor de circa 50 piloten en het 150 man tellende cabinepersoneel dat is gestationeerd in Eindhoven.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

De Ierse budgetmaatschappij heeft haar werknemers via een memo over haar plan ingelicht. De vakbonden zijn niet door Ryanair ingelicht. Ryanair voelt de impact van de recente stakingen. Ook lagere aantallen passagiers en de hogere olieprijzen doen het luchtvaartbedrijf pijn. Behalve de basis in Eindhoven, die goed is voor vier vliegtuigen, sluit de onderneming ook haar basis in Bremen en Weeze.

25 vluchten minder
De Ierse prijsvechter heeft nu ongeveer 155 vluchten per week vanaf Eindhoven Airport. Door de sluiting van de basis zal dit dalen naar ongeveer 130 vluchten per week. "Ryanair sluit haar basisplekken alleen om zich niet te hoeven houden aan de werknemersrechten in Nederland en Duitsland", reageert woordvoerder Amee Hajjari van de vakbond FNV

Volgens de budgetmaatschappij zijn de boekingen voor de komende vakantieperioden in oktober en december lager, door zorgen bij passagiers over nieuwe stakingen. Het bedrijf rekende tot vorige week nog op goede kwartalen, maar zag door grote stakingen het vertrouwen van klanten duidelijk afnemen. Daar komt bij dat de brandstofkosten dit jaar bijna een half miljard euro hoger zijn, doordat de Ryanair niet alle prijsschommelingen van olie heeft kunnen afdekken.

Woordvoerder Joost van Doesburg van de pilotenvakbond VNV heeft dit bericht van Ryanair ook ontvangen maar is niet onder de indruk. Vrijdag staakten hun piloten nog in Eindhoven. "Dit is standaard retoriek van Ryanair. Angst zaaien is hun manier van communiceren. Ik verwacht dat de gevolgen allemaal wel mee zullen vallen, maar we komen later maandag met een officiële reactie."

Voor Nederlandse piloten kan een sluiting overplaatsing naar het buitenland of zelfs ontslag betekenen. Ondanks dat is de pilotenvakbond niet bang. "Een loos dreigement", noemde woordvoerder Doesburg het eerder. "Het past ook niet in het beleid van Ryanair, dat gericht is op uitbreiding in Nederland."

Nog aan het bestuderen
Vakbond FNV organiseerde vrijdag op Eindhoven Airport de staking namens het cabinepersoneel. De bond vindt het "volstrekt onaanvaardbaar dat het personeel is opgedragen binnen enkele weken te verhuizen en het werk van een andere vliegbasis in Europa te hervatten of anders te worden ontslagen. De  FNV gaat er alles aan doen om sluiting van de basis in Eindhoven te voorkomen. 

"Dit besluit staat haaks op eerdere uitspraken van Ryanair dat ze willen groeien in Nederland.  De prijsvechter zal moeten aantonen wat het nut en de noodzaak van deze sluiting, zoals elk bedrijf dat een sluiting aankondigt", zegt FNV-woordvoerder Hajjari.

Eindhoven Airport heeft zich na het bericht van Ryanair wel even 'achter de oren gekrabd', zegt directeur Joost Meijs. "Ik weet niet wat er precies achter zit, of dat economische redenen zijn of de stakingen van afgelopen vrijdag. Ik weet alleen dat Ryanair een grote klant is van onze luchthaven', reageert Meijs.

"Het sluiten van de basisplek is voorlopig alleen voor de rustigere winterperiode. Ik verwacht daarom geen grote gevolgen voor onze toeleveranciers. Voor het personeel van Ryanair zal dat anders zijn. Dat gaat om 100 tot 150 werknemers. We hopen dat ze op enige manier toch verbonden kunnen blijven met Eindhoven."

 

Wachten op privacy instellingen...