Doodschieten van Yassine bij beachclub Best: OM eist 16 jaar celstraf

17 oktober 2018 om 10:15
Kaarsjes en een foto naast het condoleanceregister voor Yassine Majiti.
Kaarsjes en een foto naast het condoleanceregister voor Yassine Majiti.
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 16 jaar tegen Toon N. (40). De Eindhovenaar wordt verdacht van het doodschieten van Yassine Majiti bij beachclub Sunrise in Best vorig jaar. Hij wordt ook verdacht van een poging tot doodslag op de beveiliger die Yassine op dat moment vasthield.
Profielfoto van Rebecca Seunis
Geschreven door
Rebecca Seunis

Volgens de Officier van Justitie is doodslag bewezen en was er geen sprake van noodweer. Bij het schieten heeft de verdachte ook het risico genomen dat hij de beveiliger zou doden. En dus wordt er tegen N. ook poging tot doodslag geëist.

Extra beveiligd
De zitting vond plaats in de extra beveiligde rechtbank in Schiphol omdat er in maart van dit jaar een grote vechtpartij uitbrak in de rechtbank van Den Bosch bij een pro-formazitting over de dodelijke schietpartij. In de rechtszaal werd verdachte N. aangevallen door familieleden van Yassine Majiti. 

N. beweert dat hij die bewuste avond handelde uit noodweer. Hij zegt dat hij een wapen in de auto had liggen omdat het autobedrijf van zijn zoon zou worden overvallen. "Je hoort wel eens iets en dat had ik gehoord. En dan ben je op de hoede", vertelde hij woensdag. De revolver had hij ooit gekregen van een vriend, zei N.

Wachten op privacy instellingen...

Toen de rechter N. vroeg waarom hij het wapen die avond bij zich had, zei de verdachte: "Dat weet ik ook niet. Ik woon op een woonwagenkamp. Ze denken dat daar veel te halen is. Dan ben je wel eens bang."

Wachten op privacy instellingen...

'Kende Yassine niet'
N. zei dat hij weg wilde bij het feest toen er wat ruzie ontstond en enkele mensen buiten werden gezet. Volgens hem durfden beveiligers de rest van de groep niet aan te pakken. "Ik ken die groep niet en ik kende ook Yassine niet."

Wachten op privacy instellingen...

Getuigen zeggen dat 'een Marokkaan' en 'een bolle Nederlander' ruzie hadden. Het zou om Yassine en N. gaan. De verdachte ontkent dat. Toen hij de club uitliep, zag N. zijn neef op de grond liggen. Die zou in elkaar geslagen zijn door een man of vijf. "Ik denk dat die groep buiten achter me aankwam, omdat ik Nederlander was en dat ze vonden dat ik daar niet thuishoorde", aldus Toon N. "Het waren verder mensen met allerlei nationaliteiten", vult zijn advocaat aan.

Camerabeelden
N. zegt nu dat hij niet wist of het wapen dat hij destijds kreeg echt was of nep. Hij had nooit eerder met een wapen geschoten, zegt hij. In de rechtbank werden rond het middaguur camerabeelden van de bewuste avond getoond. Die maken niet duidelijk wat er precies gebeurd is tijdens het schieten op Yassine.

Wachten op privacy instellingen...

N. zegt dat hij naar de auto vluchtte, zijn revolver pakte en zag dat zijn neef in elkaar werd geslagen. Hij stapte uit en toen kwamen er drie Marokkanen op hem af, zegt N. Toen zou zijn zijn wapen zijn afgegaan.

Wachten op privacy instellingen...

Uit onderzoek blijkt dat Yassine niet door een afgeketste kogel is geraakt, maar door een rechtstreeks schot op een afstand van waarschijnlijk tegen de twee meter. Volgens N. heeft hij niet gericht geschoten maar heeft een beveiliger dat verklaard. Ook andere getuigen beweren dat. N. zei: "Ik heb geen beveiliger gezien en die anderen zijn allemaal vrienden van elkaar."

Laag IQ
De verdachte heeft geen strafblad als het om geweld gaat. Uit onderzoek blijkt dat hij een laag IQ heeft, maar wel 'streetwise' is. De psycholoog heeft niet kunnen vaststellen of N. toerekeningsvatbaar is. De OvJ gaat uit van de volledige toerekeningsvatbaarheid van Toon N. 

De Officier van Justitie gelooft niet dat er tientallen mensen op N. afkwamen zoals hij zelf beweert. Er is niet per ongeluk geschoten, maar gericht geschoten, zegt de officier. Daarom is volgens hem doodslag bewezen. 

De rechter doet op 12 november uitspraak.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...