Ook na onderzoek nog onduidelijk of straling rol speelde bij spoordrama Oss

18 januari 2019 om 20:49
De Stint had in 2011 nooit de weg op gemogen. (foto: Omroep Brabant).
De Stint had in 2011 nooit de weg op gemogen. (foto: Omroep Brabant).
Het is niet duidelijk of elektromagnetische velden in de omgeving van het spoor invloed hebben gehad op de Stint, die betrokken was bij spoordrama in Oss. Dit schrijft verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. Bij het spoordrama kwamen vier kinderen om het leven.
Profielfoto van Christel van der Meer
Geschreven door
Christel van der Meer

Direct na het fatale ongeluk op 20 september vorig jaar rees de vraag of elektromagnetische velden invloed hadden gehad op de werking van de Stint. Er werd gespeculeerd dat de Stint op hol zou zijn geslagen. De Inspectie Leefomgeving en Transport deed hier vervolgens de afgelopen maanden onderzoek naar.

In het onderzoek is de hoeveelheid straling gemeten rondom de spoorwegovergang in Oss waar het ongeluk gebeurde. Uit die meting zijn geen bijzonderheden of significante afwijkingen naar voren gekomen. Toch kan nog niet worden uitgesloten dat straling een rol heeft gespeeld bij het Stint-ongeluk. Voor een volledig antwoord op die vraag, moet onder meer het ongeluk worden nagebootst. Het is aan het Openbaar Ministerie of er een vervolgonderzoek komt. 

Meerdere onderzoeken
Dit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport is niet het enige onderzoek naar de Stint. In december concludeerde TNO dat de Stint onveilig was en daarom voorlopig niet de weg op mag. Alleen bij aanpassingen zou de elektrische bolderkar weer op de openbare weg mogen rijden. Daarnaast doen ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid en ProRail onderzoek.

De Tweede Kamer debatteert aanstaande dinsdag met minister Cora van Nieuwenhuizen over het rapport van TNO.

Wachten op privacy instellingen...