Ton, Toine en Theo hadden een wietbende, justitie wil ze tot zes jaar cel geven

21 januari 2019 om 17:25
nl
Drie Tilburgse broers en een van hun zonen runden jarenlang een groot wietbedrijf vanuit hun woonplaats. Voor de rechtbank in Breda hoorden ze maandag tot zes jaar cel tegen zich eisen, voor een reeks misdrijven met zelfverrijking als enige doel, zei het OM.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In 2012 werden de familieleden en hun handlangers verlinkt door hun bedrijfsleider, Alain S. De man vertelde bij de politie uitgebreid over de handel en wandel van de mannen. 

Door zijn verklaringen moest Alain (49) met zijn hele gezin onderduiken. Hij leeft hij sindsdien in een getuigenbeschermingsprogramma. Tegen hem is vorige week al drie jaar cel geëist. Zijn advocate noemde het 'geen eerlijk proces'. 

Leider had drie huizen en acht auto's
Maandag stond de vermeende top van de Tilburgse wietbende voor de rechtbank in Breda. Het OM denkt dat Ton K. (55) de baas was. Tegen hem eiste het OM dan ook zes jaar gevangenisstraf. 

Ton K. zou al sinds 1995 actief zijn in de wietwereld. Zijn organisatie runde tegelijkertijd 10 tot 14 hennepkwekerijen in onder meer Etten-Leur en Alphen.  Hij wordt verder verdacht van witwassen met de aankoop van drie huizen in onder meer Sprang-Capelle en de aanschaf van acht auto's. 

In de aanklacht staan ook het lidmaatschap van een criminele organisatie en afpersing. Hij zou Alain S. met een pistool hebben bedreigd. Dat was voor S. de druppel en daarom stapte hij toen naar de politie met zijn verhaal.  

Twee ton in een ton
Ton K. had meer dan 300.000 euro cash geld thuis. Twee-derde lag begraven in zijn tuin, in een ton.  Als het aan het OM ligt krijgt hij dat niet meer terug. Het OM merkte ook op dat Ton K. al meer dan tien jaar lang een arbeidsongeschiktheidsuitkering heeft. 

Ton alias 'De Kale' was maandag niet in de zittingzaal. K. heeft de rechtbank laten weten dat hij last heeft van autisme en adhd. 

Bruiloft cash betaald
Ton's zoon Mike (29) wordt verdacht van vergelijkbare misdrijven.Tegen hem eiste het OM vijf jaar celstraf. Mike wilde net als de andere verdachten niks zeggen over de beschuldigingen en het verwijt dat hij met zijn vader en ooms een luxeleven leidde zonder een legale baan. 

De broers van Ton hadden een kleinere aanklacht. Ze stonden ook voor de rechter. Tegen Toine (59) werd drie jaar geëist. Het OM vermeldde bij hem dat hij zijn bruiloft cash betaalde: dik 37.000 euro. Met flappen van 200 en 500 euro. Toine kon bij de politie niet uitleggen hoe hij aan dat geld kwam. 

Tegen Theo (54) eiste de officier twee jaar. Theo wordt gezien als knipper en beveiliger. 

Het proces is vorige week begonnen en duurt nog een paar weken. Voor de rechter komt nog een groep handlangers onder wie helpers, elektriciëns en een makelaar. 

Ophef
De zaak veroorzaakte jaren geleden grote ophef omdat hij veel inzicht gaf in de Tilburgse onderwereld. De verklaringen van Alain S. gingen over de miljoenenomzet en de paar duizend mensen die er bij betrokken waren. Alleen al in Tilburg zouden toen zo'n zestig van zulke wietbendes hebben bestaan. 

28 maart doet de rechtbank uitspraak. Daarna begint een nieuw proces waarbij geprobeerd wordt de verdachten kaal te plukken. 

 

 

 

 

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.