'Ik schaam me', burgemeester Tilburg biedt excuses aan voor chroom-6-affaire

TILBURG - De gemeente Tilburg heeft excuses aangeboden voor wat er is gebeurd in de chroom-6-affaire. Burgemeester Theo Weterings zegt dat hij wil dat de onderste steen bovenkomt. "Dit had niet zo moeten gebeuren. Ik schaam me."

Volgens hem komen de woorden van de onderzoekscommissie 'hard binnen'. "Met name de harde constatering dat we onze zorgplicht hebben geschonden, liegt er niet om'', aldus Weterings.

Hij zegt blij te zijn met het onderzoek dat de commissie heeft uitgevoerd en wil uiterlijk woensdag met een reactie daarop komen. Die reactie bestaat onder meer uit een schadevergoedingsregeling.

Bekijk de video en lees daarna verder.

 

LEES OOK: Fons (41) is chroom-6-slachtoffer: 'Ik ben een levende tijdbom'

Dat zei hij in de persconferentie die donderdag plaatsvond in Tilburg. In die conferentie werd het onderzoek naar de werkomstandigheden tussen 2004 en 2012 bij de NS in Tilburg gepresenteerd.

 

Slachtoffer opgelucht
Chroom-6-slachtoffer Natascha van de Put is ontzettend opgelucht. "Vooral dat we erkend worden in de kritiek op het harde regime dat toen gold." Medewerkers konden destijds geen kritiek geven op de werkzaamheden omdat ze dan gekort zouden worden op hun uitkering. Ze heeft veel emoties na 2,5 jaar vechten. "Ik kan het eindelijk een plekje geven." 

Haar advocaat Rob Milo vindt de onverholen kritiek van de onderzoekscommissie hartverwarmend. "De verregaande conclusies die de commissie trok, bevestigen mijn indrukken na gesprekken met slachtoffers." Hij denkt dat mensen van de gemeente en NedTrain die verantwoordelijk waren voor de gang van zaken bij tROM misschien wel persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.

LEES OOK: Harde kritiek op Tilburg en NedTrain in rapport chroom-6, 'slachtoffers moeten smartengeld krijgen'

Ook NS NedTrain heeft excuses aangeboden. "Het grijpt ook ons aan. Er zijn zaken niet goed gegaan en daar lopen we niet voor weg'', reageerde directielid Susi Zijderveld van de NS. Het bedrijf komt volgende week eveneens met een voorstel. "Dat willen we samen met de gemeente doen." NedTrain benadrukt dat het fout ging in de hele keten. "En niet alleen bij ons."

Bekijk de video en lees daarna verder.

 

De derde partij die betrokken was in het verhaal, is het Spoorwegmuseum. Directielid Nicole Kuppens betuigde haar medeleven aan de mensen die ziek zijn geworden. "We denken aan hen die ziek werden en hun omgeving." 

 

 

Meer over dit onderwerp:
CHROOM 6 TILBURG NEDTRAIN PERSCONFERENTIES EXCUSES