Ondanks alle regen nog steeds te laag grondwaterpeil in veel Brabantse gemeenten

11 februari 2019 om 15:23
nl
De Brabantse grond heeft de regen van de afgelopen tijd opgeslurpt. Dat neemt niet weg dat het nog steeds code rood is voor de hoger gelegen gronden in Brabant. Normaal gesproken bereikt het grondwaterpeil halverwege februari het hoogste punt.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

"In de beekdalen en de polder gaat het allemaal prima en is grondwaterpeil op een normaal niveau", zegt  Jos Kruit van het Waterschap Aa en Maas. "Er komt zelfs een klein 'watergolfje' aan op Maas. Die piek op de Maas zal over een dag of twee Den Bosch passeren." Tot zover het normale beeld.

Op de hogere gronden is het sinds de droge zomer nog steeds een ander verhaal. "Je moet dan denken aan gebieden rond Someren, Boekel, Volkel en Sint Anthonis en tussen Breda en Tilburg. Daar is het waterniveau nog steeds rood gekleurd. Als dat niet verbetert, is de kans groot dat vanaf 1 april er geen grondwater mag worden gebruikt. Dat is een tegenvaller voor de agrariërs daar die hun land willen beregenen."

Referentie voor het grondwaterpeil is 1976, toen het peil ook uitzonderlijk laag stond. "Zo laag als toen is het nu niet, aan de andere kant is dat appels met peren vergelijken. De bebouwing was toen minder, de meetinstrumenten waren anders en het verbruik was anders."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!