Vijf doden en zeker acht gewonden binnen een jaar: er rust een vloek op de A59 bij Rosmalen

ROSMALEN - Weer kwamen er zaterdagnacht mensen om het leven op de A59 bij Rosmalen. De afgelopen acht maanden gebeurden er nog twee andere dodelijke ongelukken op bijna dezelfde plek.

Langs dit deel van de A59 is geen vangrail aanwezig. Zou die er misschien niet moeten komen? "Bij meerdere ongelukken op dezelfde locatie kijken we altijd naar mogelijke parallellen", laat een woordvoerster van Rijkswaterstaat weten. "Om te bekijken of de weg er iets mee te maken heeft."

'Hoort een vangrail te staan'
Verkeersdeskundige Ruud Hornman zegt dat voor de voet van het portaal, waar de slachtoffers tegenaan zijn gereden, een vangrail zou kunnen staan. "Er staan een paar portalen daar op de A59 die geen vangrail om de portaalpoten hebben staan. Dat zou volgens de richtlijnen wel zo horen. Dat geeft natuurlijk geen garantie dat er geen dodelijk ongeluk kan plaatsvinden." 

De verkeersdeskundige adviseert Rijkswaterstaat om vangrails te gaan overwegen bij de portalen. "De beweging van het voertuig wordt geleid in de richting waarin hij reed en dan wordt de klap meestal wat kleiner."

Verkeersdeskundige Ruud Hornman pleit voor vangrails op A59 na dodelijke ongelukken

16 november
Vrijdagnacht 16 november sloeg bij de afrit Kruisstraat een auto over de kop. In die auto zaten vijf mensen. Een 46-jarige vrouw uit Oss kwam om het leven. Haar man (47), zoons (23 en 21) en haar 74-jarige schoonmoeder raakten bij het ongeluk gewond. 

De auto raakte door nog onbekende reden van de weg. (Foto: Bart Meesters)

Greppel
Het ongeluk gebeurde rond tien over vier 's nachts. De auto, die werd bestuurd door de 23-jarige zoon, raakte door nog onbekende oorzaak van de weg en belandde via een sloot en door een hek op de parallelweg. Daar eindigde de auto in een greppel. 

De bestuurder had niet gedronken

Flinke snelheid
In juli raakte op hetzelfde punt ook een auto van de weg. Bij dat ongeluk overleed een 21-jarige vrouw uit Gemert en raakten eveneens vier mensen gewond: een 14-jarige jongen uit Rosmalen, een 17-jarige jongen uit Nuland, een 24-jarige vrouw uit Oss en een 29-jarige man uit Den Bosch. Een aantal van hen werd uit de auto geslingerd. Een zat bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden.  

Verschillende mensen werden uit de auto geslingerd. (Foto: Bart Meesters)

Dit ongeluk gebeurde op hoge snelheid. De auto kwam in een droge sloot terecht en kwam op zijn zijkant op de parallelweg tot stilstand.

Voorafgaand aan dit dodelijke ongeluk werd er in de auto gestreamd. Volgens de politie waren de mensen in de auto aan het filmen en deelden ze dat via hun telefoon met anderen.

Identiteit
Bij het ongeluk dat zaterdagnacht plaatsvond, kwamen drie mensen om het leven. De identiteit van de slachtoffers wordt waarschijnlijk in de loop van de zondag bekendgemaakt. Hoe dit ongeluk kon gebeuren, wordt nog onderzocht. 

 

Meer over dit onderwerp:
VERKEERSONGEVALLEN A59 VERKEERSDODEN ROSMALEN