Burgemeester wil preventief fouilleren 'Ik sta voor de veiligheid van de Helmonders'

HELMOND - Het is een ingrijpend besluit van de Helmondse burgemeester Blanksma, de maatregel om preventief fouilleren in de binnenstad toe te staan. “Het raakt de privacy van de bewoners, bezoekers en ondernemers in dat gebied, maar ik sta ook voor de veiligheid”, aldus Blanksma.

Ze ziet geen andere weg. “Afgelopen maanden hebben zich diverse ernstige incidenten voorgedaan waarbij de openbare orde werd verstoord”, vertelt de burgemeester in Wakker!, het radioprogramma van Omroep Brabant. “Het gebruik van vuurwapens en de handel of het gebruik van harddrugs is daarbij de rode draad.”

schietpartijen
Helmond was de afgelopen tijd het toneel van verschillende schietpartijen. Zo werd een huis in de Zeppelinstaat beschoten en eind januari werd een andere man onder vuur genomen in de Heistraat. “Het meest in het oog springende incident is de schietpartij waarbij, op klaarlichte dag, twee kinderen gewond raakten”, vertelt Blanksma. 

Daarom mag er het komende half jaar gefouilleerd worden in een groot gebied in de Helmondse binnenstad. “Uit intensief onderzoek door het Openbaar Ministerie en de politie is gebleken dat het aantal wapens in het centrum aan het toenemen is.”

Wapendepot
Blanksma onderzoekt ook of het mogelijk is om een wapendepot te beginnen. Wapens die niet gebruikt zijn voor een strafbaar feit, kunnen daar ingeleverd worden zonder dat de bezitter daar straf voor krijgt.

De maatregel geldt voor een half jaar. Justitie bepaalt op welke dag en tussen welke tijdstippen er gefouilleerd mag worden.

Meer over dit onderwerp:
HELMOND STADSCENTRUM PREVENTIEF FOUILLEREN