Honderd mensen gecontroleerd bij eerste fouilleeractie in risicogebied Helmond - Omroep Brabant

Honderd mensen gecontroleerd bij eerste fouilleeractie in risicogebied Helmond

17 maart 2019 om 10:53
nl
In Helmond heeft de politie er geen gras over laten groeien. Sinds vrijdag mogen agenten voorbijgangers in een deel van de binnenstad fouilleren. En vrijdagavond hield de politie meteen de eerste actie, op de Heistraat ter hoogte van de Lidl. Honderd mensen werden gefouilleerd en tachtig auto’s werden doorzocht.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

Er werd niemand aangehouden. Wel werden een kleine hoeveelheid amfetamine en een lifehammer, een hamer waarmee je je autoraam kunt intikken, in beslag genomen. Zo’n hamer wordt in dit specifieke gebied in de stad dat is uitgeroepen tot 'veiligheidsrisicogebied' gezien als wapen.

Doel van het preventief fouilleren is handel in harddrugs en illegaal wapenbezit tegen te gaan. De maatregel dat iedereen mag worden gefouilleerd zonder dat iemand specifiek verdacht wordt van iets, geldt voor een deel van het centrum en de wijk Binnenstad-Oost.

Wachten op privacy instellingen...

 

'Reacties op straat positief'
Mensen die niet meewerken aan de actie, worden aangehouden. Volgens de politie werkte vrijdagavond en -nacht iedereen mee en waren de reacties op straat positief. Het komende half jaar zal de politie meer van dit soort acties houden. Dit in overleg met het Openbaar Ministerie.

Burgemeester Elly Blanksma informeerde de Helmondse gemeenteraad woensdagavond over het besluit. Ze gaf aan dat het is genomen vanwege 'een toenemend gevoel van onveiligheid en maatschappelijke onrust in de stad'.

LEES OOK: Burgemeester wil preventief fouilleren 'Ik sta voor de veiligheid van de Helmonders'

Schietpartij januari
Als voorbeeld haalde ze onder meer een schietpartij eind januari aan. Daarbij raakten in Helmond op klaarlichte dag twee kinderen van 2 en 15 jaar oud gewond door rondvliegende kogels. Samen met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn toen volgens de burgemeester maatregelen genomen.

Desondanks zijn er volgens Blanksma nog steeds 'serieuze signalen dat het illegale wapenbezit de afgelopen maanden in zorgwekkende mate is toegenomen'.

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.