Offensief tegen louche fruitbedrijven: 'Fruit meest gebruikte deklading bij cocaïnesmokkel'

20 maart 2019 om 06:17
nl
De politie is in West-Brabant en Zeeland een offensief begonnen tegen de uitdijende cocaïnehandel en onderzoekt dertig fruitbedrijven die mogelijk betrokken zijn bij drugssmokkel. Afgelopen dagen zijn er bedrijven gecontroleerd in Breda, Etten Leur, Roosendaal en Zundert. Daar is niemand is aangehouden. Wel deden agenten een grote drugsvangst in Zeeland met 14 arrestaties.
Geschreven door

"Het gaat in eerste instantie om informatie verzamelen", zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage. "We bezochten maandag en dinsdag fruitbedrijven met een loods, maar ook bedrijven met alleen maar een postadres in een verzamelgebouw. Soms zit een importeur in een flat, drie-hoog, bij wijze van spreken. Dan willen we weten: wie zit er achter".

Er zijn ook fruitbedrijven ingeschreven op een camping, of op een gewoon woonadres. "Dat is vreemd", zegt de politiewoordvoerder.

Banken volgen geldsmokkel
Behalve de Nederlandse en Belgische politie, de belastingdienst, diverse gemeenten, de kamer van koophandel en douane werken ook de vier grootste Nederlandse banken en de brancheorganisatie mee.

"De vier grote banken kunnen ons helpen bij het in kaart brengen van verdachte geldstromen naar Zuid-Amerika. Het is vaak follow the money maar nu is het vooral ook follow the bananas."

'Meest gebruikte deklading'
"Fruit blijkt de meest gebruikte deklading bij de cocaïnesmokkel", zegt recherchehoofd Rienk de Groot. "Door die bedrijven aan te pakken, pakken we ook de cocaïnehandel aan."

Voor deze actie die de naam Project Piggyback heeft gekregen zijn ook de geldstromen van de fruitbedrijven in kaart gebracht. De Groot noemt het voorbeeld van een partij fruit die wordt betaald vanaf een Nederlandse bankrekening, die gevuld blijkt te zijn met contante stortingen. "Dat zijn gevallen waar wij op aanslaan."

 

Wachten op privacy instellingen...

Veel voorbeelden
Het smokkelen van fruit met coke is al jaren zichtbaar in vooral het westen van Brabant.

Vorige week nog werd een groep smokkelaars veroordeeld met in hun midden een fruitimporteur. De groep mannen bracht begin 2018 een container met bananen en coke naar een loods in Zevenbergen.

In 2014 werd fruitimporteur Rinus Moerer uit Steenbergen vermoord, mogelijk vanwege een coke-kwestie.

Fruitbedrijven zijn niet altijd betrokken bij de smokkel maar wel gedupeerd. Zo claimde een importeur bij een Roosendaalse cokehandelaar pas tevergeefs zijn lading bananen.

1500 kilo cocaïne onderschept
Afgelopen vrijdag is inde haven van Antwerpen 1500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle in Zeeland. Bij de actie in Kapelle zijn veertien mannen aangehouden. Ze komen uit Rotterdam, Amsterdam, Goes, Middelburg, Hansweert en Berkel-Enschot.

Dat fruitbedrijf was vooraf ook al geselecteerd voor een controle. De vangst is eigenlijk een toevalstreffer. De politie verwachtte niet op de lading drugs te stuiten. De straatwaarde is 44 miljoen euro.

 

Wachten op privacy instellingen...

Thermometer
Controles zijn er deze week ook in en rond de haven van Vlissingen, Rotterdam en Antwerpen. Verder zijn er verkeerscontroles op bijvoorbeeld de A58 in Zeeland.

De politie zegt verder geen grote vangsten te verwachten, maar vooral een beeld te krijgen van wat er aan de hand is in de fruitbranche in de regio. "We steken als het ware een thermometer in onze zieke 'patiënt'."

De actie is nog volop bezig en duurt nog een paar dagen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.