Hans Smolders niet verbaasd over enorme winst Forum: 'Je kon het voelen, het was net als in 2002'

21 maart 2019 om 01:33
Hans Smolders.
Hans Smolders.
Hans Smolders is dolgelukkig met de enorme winst van Forum voor Democratie die op social media al de 'Lavendelrevolutie' wordt genoemd. Het was in de verkiezingsnacht zelfs even een nek-aan-nekrace met de VVD in de strijd om de grootste partij in de Brabantse Staten. Met 36 procent van de stemmen geteld, stonden beide partijen op negen zetels.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Ondertussen is de stand in zetels 10 - 9 in het voordeel van de VVD. Nieuwkomer Forum voor Democratie komt dus zeer waarschijnlijk als tweede partij in de Staten.

De enorme zetelwinst van de partij verbaast Smolders niet, vertelt hij aan Omroep Brabant. "Je kon het voelen. Overal waar je kwam leefde het. In de stad, in de provincie. Mensen waren net zo enthousiast over FvD als in 2002 over de LPF. Het deed me daaraan denken." In 2002 werd de LPF in een klap de op een na grootste partij van Nederland. Smolders was de chauffeur van partijleider Pim Fortuyn, die in mei van dat jaar werd vermoord.

Op de provinciale lijst van Forum voor Democratie stonden vijftien kandidaten. Smolders stond als lijstduwer op de lijst. Toch is de kans groot dat hij als bekendste naam op de lijst veel voorkeurstemmen heeft bemachtigd. Zo werd Forum voor Democratie in zijn Tilburg de grootste partij. Wanneer Smolders met voorkeurstemmen is gekozen, gaat hij de uitdaging aan, laat hij weten. "Dat heb ik beloofd. Als mensen de moeite nemen op me te stemmen, dan ga ik de fractie in."

Het was een bijzondere verkiezingsavond voor Forum voor Democratie dat in Zeist de hele avond feest vierde. "We zijn bijna klaar, we zijn aan het borrelen. Ik ga zo naar een hotel in de buurt en rij dan morgen naar huis", vertelt Smolders rond één uur 's nachts.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...