Zomers Pasen op komst: kwik kan oplopen tot 26 graden

19 april 2019 om 09:33
nl
Dit wordt mogelijk de warmste Pasen ooit. We gaan dit weekend de 25 graden aantikken en mogelijk gaan we in Brabant daar nog overheen tijdens Pasen. "Iedere dag moeten we onze voorspelling naar boven toe bijstellen", zegt een woordvoerder van MeteoGroup. Tweede Paasdag wordt net iets warmer dan de eerste en wordt er plaatselijk 26 graden verwacht.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

In 2011 werden alle warmterecords gebroken tijdens Pasen. Op 24 april werd het in Eindhoven net als in Woensdrecht 26,8 graden. Gilze en Rijen knalde daar nog eens overheen met 27,2 graden. Het gaat er deze Pasen dus om spannen of er records sneuvelen, maar warm wordt het zeker.

Schitterende feestdagen
Met een zon die uitbundig straalt, roepen de barbecue, het buitenzwembad, de bossen en camping om aandacht. De temperatuur blijft tot een uur of acht 's avonds aangenaam en dat is ook opmerkelijk voor het voorjaar. Normaal gesproken is het ook overdag tien graden koeler.

Omdat het nauwelijks waait, blijft de temperatuur lang prettig. Omdat er zo weinig wind is, hebben onder meer Westerbeek en Budel wel paasvuren dit weekend. Op veel andere plaatsen is dit verboden in verband met de droogte. De brandweer vond het in deze plaatsen wel verantwoord om grote stapels hout te laten branden omdat vonken geen grote afstanden afleggen. Deze brandstapels liggen ook afgelegen van huizen en bossen.

Smeren en smurrie
Wie van plan is vitamine D op te laden terwijl de zon aan de hemel staat, moet wel uitkijken. De zon staat hoog, de huid is nog niet veel straling gewend dus verbranden ligt op de loer. Insmeren is dan geen overbodige luxe. Let ook op dat chocolade paaseitjes niet in de zon liggen, voor je het weet ligt er een sneu plasje chocolade smurrie.

Het is niet feest voor iedereen deze paasdagen. Wie last heeft van hooikoorts is bij deze gewaarschuwd. Door het zonnige warme lenteweer is er een explosie aan pollen. Vooral mensen die allergisch zijn voor pollen van de berk zijn de pineut, omdat deze boom al enige tijd in volle bloei staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!