Wat is crystal meth en hoe gevaarlijk is het? Vier vragen en antwoorden

11 mei 2019 om 11:23
Omroep Brabant
Er werd 100 kilo aan crystal meth gevonden (foto: Willem-Jan Joachems).
Omroep Brabant
Smurrie (olie) die 'uitkristaliseert'.
1/2 Er werd 100 kilo aan crystal meth gevonden (foto: Willem-Jan Joachems).
Crystal meth met een straatwaarde van zeker tientallen miljoenen euro’s. Deze vondst werd vrijdag gedaan in een drugslab op een vrachtschip in Moerdijk. Crystal meth, je kent het wellicht uit de tv-serie 'Breaking Bad', maar wat is het eigenlijk? Vier vragen en antwoorden.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door
Sandra Kagie

1. Wat is crystal meth?

Crystal meth is de afkorting van crystal methamfetamine. Het is een witte kristalvormige harddrug die je kan snuiven, roken of spuiten. Dit laatste wordt ook wel slammen genoemd. Methamfetamine is een vorm van amfetamine of speed. De effecten ervan lijken daar dan ook sterk op. Methamfetamine is echter een stuk krachtiger. Ook met bijvoorbeeld ‘Tina’ en ‘Ice’ wordt verwezen naar crystal meth.

Lees verder na het fragment uit de TV-serie Breaking Bad

Wachten op privacy instellingen...

 

2. Hoe gevaarlijk is het gebruik ervan?

In eerste instantie zorgt crystal meth voor een euforisch gevoel, een verhoogd libido, extra energie en zelfvertrouwen. Daarna kun je last krijgen van depressie, slaapproblemen, angst, agressie en paranoia. Het is zeer verslavend en het effect kan van een paar uur tot een hele dag duren. Op de lange termijn heeft het gebruik van de harddrug vernietigende gevolgen. Het leidt tot een rottend gebit, een hoge bloedruk en schade aan de aders van het hart en de hersenen met uiteindelijk de dood tot gevolg.

3. Wordt het veel gebruikt?

Crystal meth is in Nederland minder populair dan in andere landen, zoals de Verenigde Staten, Duitsland en Tsjechië. In bepaalde scenes wordt het echter ook in Nederland veel gebruikt, bijvoorbeeld in de gayscene. Hier wordt het bijvoorbeeld gebruikt om langer door te kunnen gaan op seksfeestjes.

4. Hoe bijzonder is het dat een drugslab met crystal meth wordt gevonden?

Het is allang geen geheim meer dat Brabant een broedplaats van drugscriminelen is. Maar het was lange tijd toch vooral xtc en speed dat in drugslabs werd gevonden. Eind vorig jaar gaven de drugscoördinatoren van de Brabantse politie tegenover Omroep Brabant echter aan dat in steeds meer labs in de provincie GHB, crystal meth en heroïne wordt gemaakt. Voorbeelden hiervan waren de ontdekkingen van labs in Lage Zwaluwe en Oud-Gastel.

Het programma Spuiten& Slikken dook eerder in de wereld van Crystal Meth. Bekijk hier de reportage die programmamaker Tim Hofman maakte.

Bronnen: Jellinek.nl en ggzinterventie.nl.

 

 

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...