Video

Actie van dierenactivisten in varkensstal Boxtel na tien uur beëindigd, tientallen mensen opgepakt

13 mei 2019 om 19:51
nl
De politie heeft alle 125 activisten die tien uur lang een varkenshouderij in Boxtel bezet hielden, naar buiten gekregen. Tientallen demonstranten die zich niet konden legitimeren of niet wilden vertrekken, zijn aangehouden. Alle andere activisten zijn door de politie geregistreerd en zijn onder politiebegeleiding weggebracht.
Profielfoto van Marlou van den Broek
Geschreven door
Marlou van den Broek

Het Openbaar Ministerie buigt zich over het strafrechtelijk vervolg.

Actie van politie
Rond tien uur 's avonds zei de politie: "We hebben de activisten gevorderd om te vertrekken. Iedereen die vrijwillig vertrekt, wordt om legitimatie gevraagd. Iedereen die zich niet kan legitimeren of niet wil vertrekken, wordt aangehouden", aldus een woordvoerder van de politie. Deze actie duurde tot ongeveer half twaalf 's avonds.

De politie hield de hele avond de dierenactivisten en de aanwezige boeren uit elkaar. De boeren hielden een tegendemonstratie.

Wachten op privacy instellingen...

Een van de dierenactivisten die de varkensboerderij in Boxtel bezet, viel maandagavond flauw. De actievoerder werd rond kwart over acht naar buiten gedragen en met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Bekijk de tweets en lees daarna verder.

Wachten op privacy instellingen...


De sfeer werd in de loop van de middag steeds grimmiger nadat de politie de staldeuren dicht deed. Dit deed de politie omdat ze bang was dat de dierenactivisten in de stallen de varkens zouden loslaten. De dierenactivisten noemden het een 'gijzeling'. Boze boeren gooiden 's avonds een aantal auto's van actievoerders omver.

Wachten op privacy instellingen...

Dierenactivisten en boeren tegenover elkaar
Zo'n 125 dierenactivisten drongen rond twaalf uur de stal binnen. In deze video is te zien hoe ze binnendrongen. Ze maakten daar video’s van de varkens en eisten dat ze de gewonde dieren mee mochten nemen om die te verzorgen. Ongeveer 100 andere activisten verzamelden zich buiten de boerderij en voerden daar actie. Ze riepen leuzen als 'There is no excuse for animal abuse'. Volgens een actievoerder was deze boerderij willekeurig voor de actie uitgekozen en wilden ze vooral laten zien 'wat er over het algemeen binnen in de stallen gebeurt'.

Wachten op privacy instellingen...

Aan de andere kant van de boerderij stonden zeker zestig boeren met tractoren om een tegenprotest te voeren. De boeren hadden elkaar opgeroepen via de telefoon om een tegengeluid te laten horen.

Omroep Brabant ging twee keer live bij de demonstratie. Bekijk hieronder de eerste livestream terug.

Wachten op privacy instellingen...

Politie houdt groepen op afstand
De politie hield beide groepen op afstand van elkaar. De groep dierenactivisten moest achter een lint blijven staan. De boeren stonden op een afstandje van de boerderij ook achter een lint.

Wachten op privacy instellingen...

 

De politie zei op Twitter dat je 'niet naar de locatie moet komen als je daar niet hoeft te zijn'. Waarnemend burgemeester Fons Naterop van Boxtel keurt de actie van de dierenactivisten af. Ook stichting Wakker Dier is niet blij met de actie.

Omroep Brabant ging twee keer live bij de demonstratie. Bekijk hieronder de tweede livestream terug.

Wachten op privacy instellingen...

‘Boeren zijn boos’
De boeren die zich verzamelden bij de boerderij in Boxtel, zijn boos op de dierenactivisten. Ze vinden het onder meer belachelijk dat de stallen worden opengebroken.

Wachten op privacy instellingen...

Melkveehouder Alexander Vugts uit Haaren was een van de boeren die aanwezig was in Boxtel. “Wij vinden als veehouders dat dit niet zomaar kan. Je kan niet met 125 mensen binnendringen in een stal. De dieren zijn helemaal de kluts kwijt en doordat de activisten zich niet aan het hygiëneprotocol hebben gehouden, kunnen er allerlei ziektes worden overgebracht op de varkens”, aldus Vugts.

Meat the Vicitims
De dierenactivisten willen aandacht vragen voor wat er volgens hen verborgen wordt gehouden voor de Nederlandse maatschappij. Het gaat om individuele activisten die voor de actie 'Meat the Victims' samenkomen. Bij die actie worden boerderijen in verschillende landen bezet. Dat gebeurde eerder in Australië, Canada, Spanje en Engeland. Het is de eerste keer dat de actiegroep met dit project in Nederland actief is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.