'Ik focuste op mijn doel, dat was het belangrijkste', het succes van Duncan Laurence in tien foto's

19 mei 2019 om 10:46
nl
Wát een avond was het voor Songfestivalliefhebbers. Na 44 jaar won Nederland zaterdagavond eindelijk weer eens het Eurovisiesongfestival. Waar Ilse DeLange en Waylon er een paar jaar geleden al dichtbij waren, kreeg Duncan Laurence het voor elkaar. Even nagenieten, in tien foto's.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Duncan Laurence heeft niet alleen de finale van het Eurovisiesongfestival gewonnen, maar schreef donderdag ook de tweede halve finale op zijn naam. De oud-student van de Rockacademie in Tilburg eindigde daarin als eerste met 280 punten, zo blijkt uit de scores die de European Broadcasting Union (EBU) na de finale vrijgaf. Na Nederland eindigde Noord-Macedonië op de tweede plaats met 239 punten gevolgd door Zweden met 238. De eerste halve finale werd gewonnen door Australië met 261 punten, Tsjechië werd tweede met 242 punten en IJsland derde (221).

Duncan Laurence maakte zijn winnende lied met Boxtelaar Wouter Hardy. Twee jaar werkten ze samen aan 'Arcade'. Hardy had er op de dag voor de finale al het volste vertrouwen in dat Duncan het Songfestival zou winnen. "Het is fantastisch dat één liedje dit teweeg kan brengen."

Groot compliment
Duncan wilde voor de finale graag met de #TeamDuncan-vlag op de foto. Dan kon hij de foto naar zijn vrienden door heel Europa sturen en dan zouden ze op hem stemmen, legde hij uit.

Duncan Laurence beschouwde zijn favorietenrol de afgelopen weken als een groot compliment. Duncan ging goed om met de druk die hij ervoer door te blijven focussen op zijn muziek en act. "Ik heb geprobeerd te focussen op mijn doel, dat was het belangrijkste."

John Lundvik
Met zijn nummer 'Arcade' zong Laurence 231 jurypunten bij elkaar. Via televoting kreeg hij nog eens 261 punten, waarmee hij zijn Zweedse concurrent John Lundvik uit Zweden versloeg.

Met vijf songfestivaloverwinningen komt Nederland op gelijke hoogte met het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Frankrijk. Ook die landen wonnen ieder vijf keer. Ierland won het Eurovisiesongfestival het vaakst, zeven keer. De trofee ging zes keer naar Zweden, dat daarmee nog net iets succesvoller was dan Nederland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

'Verwachtingen ook beangstigend'
Met zijn zege onttroonde Laurence Getty Kaspers als laatste Nederlandse winnaar van het Eurovisiesongfestival. Maar dat vindt de zangeres van Teach-In, dat in 1975 het songfestival won met Dinge-dong, 'geen enkel probleem'.

Duncan Laurence beschouwde zijn favorietenrol de afgelopen weken als een groot compliment. "Maar verwachtingen zijn ook beangstigend", zei de winnaar van het Eurovisiesongfestival op de persconferentie na de finale. "Daarom hoop ik dat jullie bij volgende edities nooit meer zoveel druk op deelnemers leggen, laten we dat afspreken vanaf nu."

Het feest dat na de Songfestivaloverwinning uitbrak in het Nederlandse kamp duurde tot in de vroege uurtjes.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.