Pegida mag zondag niet opnieuw demonstreren bij Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven

31 mei 2019 om 14:26
Tegendemonstranten bij de Pegida-demonstratie in Eindhoven. De politie hield tien mensen aan. (Foto: Rob Engelaar).
Tegendemonstranten bij de Pegida-demonstratie in Eindhoven. De politie hield tien mensen aan. (Foto: Rob Engelaar).
De gemeente Eindhoven geeft Pegida geen toestemming om zondag opnieuw te demonstreren bij de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven. Dat laat burgemeester John Jorritsma weten. De burgemeester zegt niet genoeg tijd te hebben om tot een zorgvuldig besluit te komen en meent dat de demonstratie te laat is aangevraagd. Pegida wil nu op donderdag demonstreren.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Vorig weekend liep een demonstratie voor die moskee uit de hand. Honderden jongeren zochten de confrontatie toen Pegida met varkensvlees bij de moskee wilde barbecueën. Tien tegendemonstranten werden aangehouden. Ook deze zondag wil de anti-islambeweging bij de moskee barbecueën. Pegida vroeg de gemeente om toestemming, maar die krijgt die dus niet omdat het volgens de gemeente te kort dag is.

Een melding voor een demonstratie met veiligheidsrisico’s moet officieel drie werkdagen van te voren worden ingediend. Door Hemelvaart is er sprake van een extra zondag, waardoor er maar twee werkdagen overblijven voor een inhoudelijke beoordeling van de risico’s.

Wachten op privacy instellingen...

Haat en verdeeldheid
Tien Eindhovenaren riepen burgemeester John Jorritsma via een petitie op de nieuwe demonstratie te verbieden. “De boodschap die Pegida komt brengen, zet aan tot haat en verdeeldheid in onze stad en samenleving”, zo benadrukten zij. “Dit hoort geen podium te krijgen onder het mom vrijheid van meningsuiting."

Eerder schreven de tien initiatiefnemers van de petitie al een brief naar het college van burgemeester en wethouders. Ook roepen ze stadsgenoten op om vrijdagmiddag vanaf halfvier een tegendemonstratie te houden. Die demonstratie gaat vrijdag gewoon door.

Wachten op privacy instellingen...

Oemmah Nederland
Ook moslimbeweging Oemmah Nederland liet weten een tegendemonstratie te willen houden als Pegida zou mogen demonstreren van de gemeente Eindhoven.

"Mocht u onverhoopt toch toestemming voor een haatdragende anti-islam demonstratie willen verlenen dan zijn wij genoodzaakt om een tegendemonstratie te houden", liet de organisatie in een brief weten aan burgemeester Jorritsma. "Hiervoor zullen wij een grote menigte op de been brengen waarmee we de neonazi's onverrichter zake huiswaarts zullen sturen."

Wachten op privacy instellingen...