Dieren varkenshouderij Boxtel niet ziek na stalbezetting, boer kan weer verder

5 juni 2019 om 13:09
nl
De varkens van de bezette varkenshouderij in Boxtel hebben niets overgehouden aan de actie van Meat The Victims. "De varkens hebben geen ziekteverschijnselen", zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De stal werd op 13 mei bezet door een groep van ruim honderd dierenactivisten.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

Omdat de actievoerders niet de juiste hygiënemaatregelen toepasten, ontstond er vrees voor besmetting van de dieren. De NVWA heeft de afgelopen drie weken met onder meer de Gezondheidsdienst voor Dieren de gezondheidstoestand van de varkens in Boxtel bekeken.

Omdat de dieren geen ziekteverschijnselen hebben en er ook geen antistoffen in het bloed zijn aangetoond, heeft het specialistenteam de monitoring stopgezet en kan bedrijf kan overgaan op de gebruikelijke bedrijfsvoering.

Aangifte
Dierenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de varkens. Zo ligt er een aangifte van House of Animals tegen het bedrijf. De boer zou volgens de dierenactivisten de wet overtreden op het gebied van dierenwelzijn.

Bij de actie Meat The Victims werden 77 mensen aangehouden. Zij moeten op 15 augustus voor de politierechter verschijnen. Ze worden beschuldigd van lokaalvredebreuk en 'braak in vereniging'. Op 27 augustus staan de buitenlandse verdachten voor de politierechter. Zij worden van hetzelfde verdacht.

Lees alles over de bezetting van de varkensboerderij in Boxtel terug op onze speciale themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.