Brandweer druk met omvallende bomen, scheurende gevels en omgewaaide bestelwagen

EINDHOVEN - Bomen op auto's, huizen en bedrijven, een scheurende gevel en omgewaaide bestelwagen. De brandweer kreeg zaterdag verschillende meldingen binnen van stormschade. Vooral in Midden- en West-Brabant moest de brandweer vaak uitrukken. Er kwamen daar zo’n 110 meldingen binnen.

"We zijn van vanochtend een uur of zeven tot ongeveer twee uur volop bezig geweest”, vertelt een woordvoerder van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. “Het wordt nu pas weer wat rustiger.”

LEES OOK:Open dag West-Brabantse Waterlinie afgelast vanwege slecht weer: 'Veiligheid in het geding'

Een specifiek gebied springt er volgens haar niet uit. De meldingen kwamen vanuit de hele regio. Zo viel er in Breda een boom op een woning, in Waalwijk kreeg een kantoorpand ermee te maken en in ’s Gravenmoer viel er eentje op een schuur.

Scheur in gevel
Basisschool De Kleine Akkers in Goirle liep ook stormschade op. Door rukwinden ontstond een scheur van enkele meters in de gevel van het gebouw. De brandweer zette daarop de omgeving rond de school af met lint.

Door de rukwinden ontstond een scheur in de gevel (foto: Stuve Fotografie).


In de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost kreeg de brandweer ongeveer 35 meldingen binnen van stormschade. “Dan gaat het met name om bomen die al slecht waren of takken die al los zaten”, zegt een woordvoerder. ‘Dus het valt reuze mee.” Helemaal in vergelijking met dinsdag toen het om honderden meldingen ging.

Bestelbus omgewaaid
Op de N277 in Elsendorp is zaterdagmiddag een bestelwagen van de weg gewaaid. De auto kwam rond half drie tegen een boom terecht. De bestuurder raakte gewond. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie geeft aan dat de wind mogelijk de oorzaak is van het ongeval.

Recreatiebedrijf Rofra in Valkenswaard heeft ook weer pech. Twee terrastenten zijn op het dak gewaaid. De eigenaar kreeg woensdag al te horen dat er een kanoverbod was. En dat precies nadat het bedrijf de draad had opgepakt na een brand die bijna alle kano's verwoestte.

LEES OOK:Eerst brandden de kano's af, nu is er een vaarverbod na de storm: dubbel pech voor Rofra

Er zijn twee tenten op het dak beland (foto: Rico Vogels/SQ Vision).

In Etten-Leur viel er een boom op een geparkeerde auto. Dat gebeurde aan de Kansberg. De brandweer kwam snel ter plekke om de boom te verwijderen. Hoeveel schade de auto opliep is niet duidelijk.

 

In Etten-Leur viel een boom op een auto. (Foto: Obscura Foto)

In Eindhoven was de brandweer druk met het opruimen van de busbaan aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan. Een boom waaide daar op de busbaan en die werd snel weer door de brandweervrij gemaakt.

Er viel een boom op de busbaan. (Foto: SQ Vision)

In Elshout is de Hooibroeksesteeg volledig versperd vanwege een omgevallen boom. De boom wordt zaterdag nog opgeruimd.

De weg is versperd vanwege een omgevallen boom. (Foto: FPMB)

Niet druk
In Noord-Brabant was het niet druk. Volgens een woordvoerder van die veiligheidsregio kwamen er in de ochtend en middag nog geen vijf meldingen binnen. Later op de middag kwam daar wel nog een aantal meldingen bij.

Meer over dit onderwerp:
STROM STORMSCHADE BRANDWEER BREDA GOIRLE