Video

Man giet koeienstront over zichzelf heen en loopt gemeentehuis in Oss binnen: 'Ik ben wanhopig'

11 juni 2019 om 14:55
nl
Arie den Dekker vindt dat hij als stront wordt behandeld door de gemeente Oss, dus liep hij onder de koeienstront het gemeentehuis binnen. Het is de tweede keer in een half jaar tijd dat hij zichzelf met mest overgoot. De 53-jarige man heeft al langer een conflict met de gemeente, omdat die niet wil dat hij nog langer in de stad woont of overnacht omdat dat te gevaarlijk zou zijn.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

De politie werd gewaarschuwd, maar daar wilde Den Dekker ‘niet op wachten’. Vervolgens is hij weggegaan.

“Ik weet echt niet meer wat ik moet doen. Ik zit helemaal in de shit”, vertelde hij voor zijn actie tegen Omroep Brabant. “Ik ben toch geen dader, maar slachtoffer?!” Hij zwerft naar eigen zeggen nu al twee maanden op straat rond. De zes maanden daarvoor verbleef hij her en der.

Den Dekker zegt dat de gemeente Oss hem een huis heeft aangeboden in Enschede. "Daar wil ik niet naartoe. Mijn familie en kleinkinderen wonen hier." Burgemeester Wobine Buijs vindt het te gevaarlijk om hem nog in Oss te laten wonen of slapen. In zijn oude huis is twee keer brand gesticht. De gemeente en politie zien dit als aanslagen op zijn leven. Het Openbaar Ministerie acht een nieuwe aanslag ‘zeer waarschijnlijk’.

Verklaring moordzaak
De Ossenaar legde een verklaring af in de zaak Peter Netten. Die werd een jaar geleden vlakbij het huis van Den Dekker doodgeschoten. Dit zou een reden kunnen zijn voor de brandstichtingen. Bij de eerste brand op 13 september dat jaar liep zijn woning slechts lichte schade op. De tweede keer, drie dagen later, brandde zijn huis compleet uit. Zijn honden kwamen daarbij om het leven.

“Ik heb toch niets in brand gestoken en niemand doodgeschoten?”, zegt hij. "Ik ben echt wanhopig. Ik wilde het eventueel nog proberen in Enschede, maar nu zegt de gemeente dat het niet meer doorgaat omdat ik niet akkoord ga met de voorwaarden. Ik moet meewerken aan een psychologisch onderzoek. Maar ik ben toch niet gek? Geef mij gewoon een huis en laat me verder met rust."

De oud-inwoner van Oss liet al vaker merken dat hij niet eens is met de gang van zaken. Hij gooide in januari ook poep over zich heen. De politie spoot hem toen schoon.

Geen reactie Oss
De gemeente Oss is om een reactie gevraagd, maar laat weten 'geen uitspraken te doen over individuele personen'. Den Dekker gaat woensdagochtend terug naar het gemeentehuis. Hij mag dan komen praten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.