Satudarah is en blijft verboden, zegt ook het hof

18 juni 2019 om 12:54
nl
Motorclub Satudarah blijft een verboden vereniging. Dat heeft het gerechtshof in hoger beroep bepaald.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Daarmee volgt het hof in Den Haag de beslissing van de rechtbank in diezelfde stad, van 18 juni 2018. De rechters verboden de vereniging en alle chapters toen.

Ook supportclubs Saudarah en Supportcrew 999 blijven verboden omdat ze onderdeel van Satudarah zijn. Dat geldt niet voor Yellow Snakes MC, dat mag blijven bestaan van het hof. Het OM benadrukt steeds dat ook Yellow Snakes MC onderdeel is van Satudarah en ook verboden moet worden.

Drugs en geweld
Net als bij de rechtszaak vorig jaar had het OM in hoger beroep een groot aantal voorbeelden van misdrijven voorgelegd, vooral drugs en geweld.

Dat gedrag van de leden kan de samenleving ontwrichten, is de boodschap van het hof. Ook heeft het hof vastgesteld dat er binnen Satudarah een cultuur bestaat waarbij geweld wordt aangemoedigd en het plegen van strafbare feiten wordt gestimuleerd en gerespecteerd.

Vaag
Satudarah verzette zich tegen het verbod. Ze vonden de voorbeelden die het OM noemde vaag. De advocaten zeiden ook dat mensen in alle vrijheid een club mogen hebben. Ze noemden het een principieel Europees grondrecht waar je niet zomaar aan mag komen.

Net als de rechtbank verwierp het hof die kritiek.

Brabant
Satudarah is in 1990 opgericht in Moordrecht. Het landelijke bestuur zat de afgelopen jaren in Tilburg. In Brabant waren er diverse afdelingen actief: in binnen- en buitenland in totaal meer dan 100 afdelingen of chapters.

Satudarah werd sinds ongeveer 2010 steeds vaker in verband gebracht met criminaliteit. Steden als Tilburg begonnen met tegenwerken van de vereniging door onder meer sluiting van panden en het verbod op het dragen van jacks met het logo. Het gevolg is dat de leden minder zichtbaar op straat zijn.

Volgens het OM werkt de aanpak en is een verbod effectief gebleken. Maar, zo laat het OM weten: "De handhaving gaat door."

Meer clubs verboden
Wat er nog van de vereniging Satudarah over is, dat is onduidelijk. Kenners hebben ervoor gewaarschuwd dat je de clubs zo onzichtbaar maakt, dat het tot versnippering leidt en dat er dus nieuwe, kleinere clubs op worden gericht.

Al tijdens het proces rond Satudarah was te merken dat de vereniging geen echt honk meer heeft. In de uitspraak wordt de vestigingsplaats Breda genoemd, maar dat lijkt vooral te maken te hebben met het advocatenkantoor dat de vereniging verdedigde.

Afgelopen jaren zijn diverse motorclubs verboden: Hells Angels, Bandidos en pas nog No Surrender, dat in Brabant werd opgericht. De meeste processen lopen nog in onder meer hoger beroep. Dat gaat nog wel even duren. Het OM heeft na deze uitspraak van dinsdag al gezegd dat het naar de Hoge Raad wil om ook Yellow Snakes MC verboden te krijgen.

 

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.