Geluk bij een ongeluk voor Monique, eikenprocessierups in badkamer blijkt spinduizendpoot

UDEN - De eikenprocessierups rukt op in Brabant. Niet eerder was de overlast door de harige beestjes zo groot. Monique uit Uden dacht maandag zelfs dat ze de rupsen bij haar thuis in de badkamer had aangetroffen. Maar kenners melden woensdag aan Omroep Brabant dat het in dit geval niet om de eikenprocessierups ging, maar om een ander diertje, de spinduizendpoot.

De spinduizendpoot heeft geen duizend, maar vijftien paar poten en komt oorspronkelijk voor rond de Middellandse Zee. Het is een klein roofdiertje dat vaak te vinden is in slaapkamers en badkamers waar hij zich erg snel uit de voeten kan maken.

Het was geen fijne ontdekking toen Monique maandagmiddag nietsvermoedend haar badkamer binnenliep. "Ik zag harige plukjes liggen op de tegels en wist meteen dat het om de eikenprocessierups ging", vertelde ze dinsdag. "Een stuk of 25 waren het er. Zo vies! Ik heb meteen de verhuurder van m'n huis gewaarschuwd. "Ik stond helemaal te griezelen. De ramen zitten nu, ondanks het warme weer, potdicht."

Door noodweer naar binnen gewaaid
Monique dacht wel te weten waar de diertjes vandaan kwamen. "Hier op de Bronkhorstsingel staan verschillende eikenbomen waar nesten in zitten. Waarschijnlijk zijn die beestjes door het noodweer van de afgelopen tijd door het open raam naar binnen gewaaid. Ik heb geen idee of er nog meer rupsen in huis zijn, maar die badkamerdeur blijft voorlopig dicht. Ik ben er gewoon bang van", huivert ze.

In het pand waar de Udense woont, wonen meer mensen. "Zelf heb ik nog geen klachten, maar ik weet van m'n buren dat hun baby al de symptomen heeft, zoals rode bultjes. Wie weet zitten ze daar ook binnen. Nee, ik word hier echt niet blij van."

De verhuurder nam na het belletje van Monique meteen maatregelen door te bellen met ongediertebestrijders. "Maar het duurt wel zes weken voordat ze langs kunnen komen! Daarom hebben we zelf maar geprobeerd om ze weg te halen, met haarlak. Maar de meesten zijn alweer terug."

Talloze meldingen van overlast
Brabantse gemeenten worden de afgelopen tijd overspoeld met meldingen van overlast door de eikenprocessierups. Door het onstuimige weer van de afgelopen tijd zijn rupsen en beginnende nesten massaal uit de bomen en van stammen gewaaid. Hierdoor hebben de rupsen én brandharen zich meer verspreid in de omgeving dan anders. Mensen en dieren kunnen klachten krijgen, variërend van huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Ook kan er een heftige allergische reactie ontstaan.

LEES OOK:'Brandhaartjes van de eikenprocessierups op je huid? Ga op zoek naar een rol plakband!'

Het is een grote plaag, de eikenprocessierups.Bestrijdingsbedrijven hebben het zo druk dat het niet meer lukt om alle rupsen te bestrijden. Plekken waar veel mensen komen, zoals basisscholen, winkelcentra en sportvelden, daar worden de nesten zo snel mogelijk weggehaald. Maar veel mensen die melding doen, krijgen te horen dat er geen maatregelen zullen worden genomen, simpelweg omdat er geen capaciteit voor is.

Bij het speciale meldpunt van Omroep Brabant zijn in korte tijd ruim 5200 meldingen van de eikenprocessierups in onze provincie binnengekomen. De overlast zal waarschijnlijk nog weken aanhouden.

Lees alles over de eikenprocessierups oponze speciale themapagina.

Meer over dit onderwerp:
EIKENPROCESSIERUPSEN UDEN OVERLAST