Eikenprocessierups: 9354 meldingen van overlast, kijk hier hoeveel er uit jouw gemeente komen

1 juli 2019 om 13:52
Een nest bij een sportpark in Kaatsheuvel.
Een nest bij een sportpark in Kaatsheuvel.
3203 mensen hebben overlast door de eikenprocessierups gemeld bij het speciale meldpunt van Omroep Brabant. 6151 mensen stemden op deze meldingen om aan te geven dat ze op dezelfde plek last ondervonden. De meeste meldingen kwamen uit Tilburg, waar het bosperceel naast het DierenOpvangCentrum-Tilburg het vaakst werd genoemd. Het meldpunt is na tweeënhalve week gesloten.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Tilburg staat bovenaan in de top 5:

  1. Tilburg: 354 meldingen
  2. Eindhoven: 285 meldingen
  3. Den Bosch: 211 meldingen
  4. Breda: 194 meldingen
  5. Oss: 170 meldingen

Bekijk hier alle meldingen:

Wachten op privacy instellingen...

Ook veel overlast in kleinere plaatsen
Van de dunner bevolkte gebieden valt de omgeving rond Gilze en Rijen op. Daar werden 148 meldingen gedaan. In de regio Best ging het om 145 meldingen en rondom Meierijstad kwamen 119 meldingen binnen. Andere regio's bleven onder de 100 meldingen steken.

Omroep Brabant kreeg naast de meldingen ook enorm veel foto's en verhalen binnen van mensen die overlast van de eikenprocessierups ervaren.

DierenOpvangCentrum Tilburg
Naast het doen van nieuwe meldingen kon er ook gestemd worden op de meldingen van anderen. Dat gebeurde het vaakst, 84 keer, bij het bosperceel naast het DierenOpvangCentrum-Tilburg (DOC-T) aan de Wielvenweg. "Het bos wordt normaal gesproken ook als uitlaatgebied voor de honden van DOC-T gebruikt. Dat kan nu niet door de eikenprocessierupsen. Er zitten behoorlijk wat nesten op het pad langs de rand van het bos maar ook in het bos zitten veel nestne", schrijft een melder.

Een vrijwilliger van het centrum bevestigt dit: "De vrijwilligers en de honden hebben er veel last van. De gemeente kan voorlopig niets doen, dus we kunnen niet met de honden in het bos wandelen.De gemeente kan voorlopig niets doen, dus we kunnen niet met de honden in het bos wandelen."

De opvang laat aan Omroep Brabant weten dat de situatie sinds de melding niet veranderd is: "De problemen zijn er nog steeds, mensen lopen met bultjes en de dieren kunnen niet naar buiten", aldus een medewerker.

Last van de ogen
In de Bernard Leenestraat in Tilburg is ook veel overlast. 47 mensen meldden dat, of stemden op een andere melding. "De hele straat staat vol met eikenbomen die bedekt zijn met processierupsen. Ze kruipen zelf op de muren en binnen in huis. Volwassenen hebben last van de ogen en de kindjes hebben uitslag en rode bulten in het gezicht", meldt een bewoner.

Iemand anders vult aan: "Het nest zat op onze voordeur en er kwamen alleen maar meer rupsen bij. We hebben al meermaals melding gemaakt bij de gemeente, maar de gemeente doet helemaal niets. De rupsen kruipen op onze gevel waar ze mooi naar binnen kunnen via kleine gaatjes. Onze voordeur gebruiken we niet meer om ze niet binnen te krijgen. Ramen kunnen niet open vanwege de rondzwevende haartjes. Veel last van jeuk en allergisch gevoel. Gevaarlijk voor onze kleine kinderen van 6 maanden (die alles in haar mond stopt in deze fase) en van 2,5 jaar die de rupsjes wil aaien. Onverantwoord dat de gemeente niet optreedt!"

Bultjes bij het sporten
In het Sportpark aan de Eikendijk in Kaatsheuvel hebben veel sporters last van de rupsen. 33 keer werd aangegeven dat er hinder ondervonden wordt. "Er wordt hier veel gesport in korte broek en korte mouwen, waardoor veel overlast is", zo valt te lezen. "Veel sporters hebben last van bultjes", schrijft iemand anders. Het meldpunt mag dan gesloten zijn, de overlast van de eikenprocessierups is duidelijk nog niet voorbij.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...