Aangifte burgemeester Den Bosch tegen lekken naar de media uit besloten vergadering songfestival

DEN BOSCH - Burgemeester Jack Mikkers heeft vrijdag aangifte gedaan vanwege het lekken van geheime informatie uit de besloten gemeenteraadsvergadering over het Eurovisie Songfestival 2020 van dit jaar. Zo meldde het Brabants Dagblad dat de fracties van PVV en GroenLinks tegen het voorstel hadden gestemd om geld voor het festival beschikbaar te stellen. Dit lekken van informatie noemt de burgemeester een 'zeer kwalijke en betreurenswaardige zaak'.

Het lekken van informatie uit een geheime vergadering is een strafbaar feit. Dinsdag vond er een besloten raadsvergadering plaats. Er zijn toen met de raad afspraken gemaakt over de communicatie en is besloten dat de geheimhouding stopt op 10 juli om 12.00 uur. Dat is het moment dat het bidbook van de gemeente Den Bosch kandidaatstad voor het Songfestival, officieel is ingediend.

LEES OOK: Den Bosch gaat vol voor organisatie Eurovisie Songfestival 2020 en werkt aan 'bidbook'

Het feit dat informatie uit de geheime raadsvergadering in de openbaarheid is gebracht, is een zeer kwalijke en betreurenswaardige zaak, aldus de burgemeester.

24 uur de tijd gegeven
Afgelopen donderdag heeft de burgemeester alle deelnemers aan de besloten raadsvergadering via een mailbericht, 24 uur de gelegenheid gegeven om informatie te verstrekken over de wijze waarop geheime informatie in de openbaarheid is gebracht. Zijn oproep was gedaan om een aangifte te voorkomen.

Vrijdag is gebleken dat ook de mail en het tijdstip van verzending bekend is bij de media. Voor burgemeester Mikkers is deze gang van zaken onacceptabel. Hij heeft daarom vrijdagmiddag direct aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie beslist over eventuele vervolging.

LEES OOK: Brabanthallen wil graag het Eurovisie Songfestival: 'Den Bosch is het centrum van Nederland'