Video

Weer meer dan 40 graden in Brabant [LIVEBLOG]

26 juli 2019 om 17:33
nl
Voor de tweede dag op rij zijn we in Brabant de 40-graden grens gepasseerd. Rond 16.00 uur werd op vliegbasis Volkel 40,1 graden gemeten, meldt MeteoConsult. Komend weekend gaat de temperatuur omlaag.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Omroep Brabant sluit het liveblog van 26 juli af. Lees hieronder alles nog eens rustig terug.

17.00 De eerste regendruppels zijn in Brabant gevallen. De temperatuur daalt ook, naar 28 graden in West-Brabant en 33 graden in Oost-Brabant.

16.50 Door het weer hebben de planten het moeilijk.

Wachten op privacy instellingen...

16.40 Varkenshouder Frank is een hitteheld. Juist nu het zo warm is werkt varkenshouder Frank extra hard om te zorgen dat zijn varkens ook verkoeling hebben.

16.23 Donderdagavond 25 juni is er brand geweest in een agrarisch bedrijf in Mariahout. De brandweer heeft voor het blussen water gebruikt uit de Biezenloop. Als gevolg daarvan is het water in de zijtakken van de Biezenloop gezakt. Het waterschap is bezig het water aan te vullen. Het waterschap verwacht dat begin volgende week het water weer min of meer op peil is.

16.15 Op verschillende stations is om 15:00 opnieuw de alarmdrempel voor ozon overschreden, meldt het smogteam van het RIVM. Voor de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland geldt inmiddels een smogalarm.

16.00 Voor de tweede dag op rij zijn we in Brabant de 40-graden grens gepasseerd. Rond 16.00 uur werd op vliegbasis Volkel 40,1 graden gemeten, meldt MeteoConsult. Gisteren werd het in Volkel 39,9 graden. Het warmst was het toen in Gilze-Rijen waar het 40,7 werd. De meteorologen van MeteoConsult verwachten niet dat dit record vrijdag sneuvelt.

Overigens begint het nu flink te waaien in West-Brabant. Daar is het nu gemiddeld onder de 30 graden. In Tilburg en omgeving is het nog 'maar' 32 graden. De Belgen en Limburgers hebben last van noodweer.

Wachten op privacy instellingen...

15.15
De temperaturen in onze provincie lopen aardig op. De weerstations in Volkel en Gilze en Rijen geven 38,9 graden. In Eindhoven staat de temperatuur een graadje lager: 37.9.

14.25
Medewerker Christina Baan van Sikkens Raamsdonksveer zoekt verkoeling in een container gevuld met ijskoud water.

13.45
Mooie luchten in Oost-Brabant. Vastgelegd door fotograaf Ben Saanen.

13.30
De thermometer in Volkel wijst inmiddels 38 graden aan. Het absolute warmterecord staat op 40,7 graden, donderdag gemeten in Gilze en Rijen. Zover zal het vandaag waarschijnlijk niet komen. Al kan in het zuidoosten van het land wel de 40 graden worden bereikt.

12.45
De koeien moeten ook aan hun verkoeling komen. Ze zoeken de schaduw op en wachten in de rij voor water.

12.15
Snollebollekes en Lamme Frans weten wel raad met de hitte...

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

12.00
In heel Brabant is het al 35 graden.

11.30
Koen uit Breda is hovenier en een echte hitteheld. In 40 graden is hij aan het werk. Of het nou warm is of niet, Koen blijft met plezier naar zijn werk gaan. "Je moet passie hebben voor je werk om door weer en wind aan de slag te gaan." Daarom verdient hij het zomers Brabantpakket!

11.00
Op de Tilburgse Kermis hebben ze ook rekening gehouden met de hitte. Het zwembadje staat al klaar!

Wachten op privacy instellingen...

10.35
Vanwege de hoge temperaturen moet de Merwedebrug worden gekoeld om te voorkomen dat het staal uitzet. Als dat gebeurt, zou de brug namelijk niet meer open en dicht kunnen.

Wachten op privacy instellingen...

Het koelen gebeurt meerdere keren per dag op deze manier:

Wachten op privacy instellingen...

Door het koelen is er maar één rijstrook open. Vrijdagochtend ontstonden daardoor flinke files.

10.30
De 30 graden is in de weerstations van Eindhoven, Volkel en Gilze-Rijen gepasseerd.

10.20
Maarten Brink, agent bij politie Zeeland-West-Brabant, spreekt zijn respect uit voor de mannen en vrouwen in blauw, geel, groen en rood. "Zij staan er voor ons, ook nu".

Wachten op privacy instellingen...

Natuurlijk ook een dikke pluim voor alle andere mensen die vandaag moeten werken in de hitte!

9.45
En dan wordt je door radiopresentator van Omroep Brabant Koen Wijn geïnterviewd in... een mini-zwembadje! Zanger John de Bever uit Berlicum vertelde in het radioprogramma Wakker! dat hij het niet erg vindt om op te treden in deze hitte. "De tent staat helemaal vol, het publiek doet mee, dus ik vind het alleen maar leuk!"

Wachten op privacy instellingen...

9.15
Denk met de hitte ook aan de vogeltjes! Volgens boswachter Frans Kapteijns is het belangrijk wat water voor de vogels weg te zetten.

Wachten op privacy instellingen...

9.00
De temperatuur loopt snel op. Om negen uur gaf het weerstation in Gilze-Rijen al een temperatuur aan van 29,1 graden.

8.20
In Breda was het in de vroege morgen al bijna 26 graden.

8.00
Geniet je nog steeds zo van het warme weer? Of ben je het helemaal beu? Laat ons weten hoe jij (opnieuw) een tropische dag overleeft. Stuur ons een WhatsApp-bericht naar 06-82658806!

7.00
Het was afgelopen nacht met gemiddeld 22,9 graden in De Bilt de warmste nacht ooit. In Brabant werd het niet kouder dan 22 graden. Rond middernacht was het in Eindhoven zelfs nog warmer dan 30 graden.

6.00
De officiële landelijke hittegolf is een feit. De temperatuur was in de nacht van donderdag op vrijdag hoger dan 25 graden. Dat betekent dat het vijf dagen op rij warmer is geweest dan 25 graden, waarvan drie dagen de temperatuur hoger dan (of gelijk aan) 30 graden is geweest.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.