Bart fietst de hele Tour de France en haalt 42.000 euro op voor onderzoek naar kanker

29 juli 2019 om 10:06
nl
Hij reed alle etappes van de Tour de France en finishte voor toppers als Egan Bernal, Geraint Thomas en Steven Kruijswijk. Een hele dag zelfs. Bart Kiemeney (59) uit Haps, hoogleraar en voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds, deed dit om geld op te halen en aandacht te vragen voor onderzoek naar kanker aan het universiteitsziekenhuis Radboudumc in Nijmegen. Dit weekend eindigde ook zijn ronde, waarmee hij ruim 42.000 euro ophaalde.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het idee om de Tour te rijden ontstond twee jaar geleden, toen Kiemeney net voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds was. "Toen zaten we een keer met het bestuur bij elkaar, op het moment dat Maarten van der Weijden aan zijn eerste Elfstedenzwemtocht bezig was. Toen stelden bestuursleden voor dat wij ook eens zoiets zouden moeten doen, zo'n speciale actie om het fonds wat meer naamsbekendheid te geven en wat geld binnen te halen."

'Voor de grap'
Daarop stelde Kiemeney 'voor de grap' voor om een keer zelf de Tour de France te fietsen. Iedere etappe een dag voor de Tourrenners. "En daar hapten ze meteen op", lacht hij. "Ik had de Tour al eens eerder gereden, in 2012, dus ik wist dat ik het zou kunnen, als ik weer een beetje zou gaan trainen. Toen hebben we de stoute schoenen aangetrokken en ben ik gaan fietsen."

Om de ruim 3500 kilometer af te leggen, hadden de profs meer dan tachtig uur nodig. "Ik deed er denk ik twee keer zo lang over. In 2012 reed ik ongeveer een derde langer dan de profs, maar dit was een heel zware Tour. Het zwaarste parcours ooit, denk ik. Met heel veel klimkilometers en ik ben niet echt een geboren klimmer..."

De negentiende etappe naar Tignes, die voor de Tourrenners 25 kilometer voor de finish werd afgebroken vanwege de weersomstandigheden, reed Kiemeney trouwens wel volledig uit. "Ik heb álles gefietst, ja." Lachend: "Ik zit nog steeds te wachten op de gele trui."

Geen rare fratsen
Samen met 23 anderen, maar wel ieder voor zich, legde hij het hele parcours afgelegd. Zonder doping of ketonen.

"Bij mij was het echt een boterham met pindakaas", lacht Kiemeney. "Gewoon het normale eten. Je let er natuurlijk wel op dat je voldoende koolhydraten naar binnen krijgt, maar verder geen rare fratsen. Absoluut niet."

Doneren
In totaal heeft hij de afgelopen weken 42.000 euro opgehaald voor onderzoek naar kanker. Maar ook achteraf kunnen mensen hem nog belonen voor zijn bijzondere prestatie. Dit kan door geld te doneren op Tourdefrancevanbart.nl. "Dat zou geweldig zijn."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.