Als Marco Kroon nu de Militaire Willems-Orde kreeg aangeboden dan zou hij die weigeren

7 augustus 2019 om 09:54
nl
Als Marco Kroon nu de Militaire Willems-Orde zou worden aangeboden, dan zou hij die weigeren. De Schijndelaar zegt dit in een reportage voor het tv-programma EenVandaag. Marco Kroon vertelt dat deze hoogste militaire onderscheiding hem veel ellende heeft gebracht.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Marco Kroon kreeg de orde in 2009 voor heldhaftig optreden in Afghanistan. Veel plezier beleeft hij er niet aan, zo zegt hij in het uitgebreide interview.

'Publiek figuur geworden'
Kroon spreekt nog steeds van een grote eer, maar ook dat de onderscheiding hem tegen wil en dank ten deel is gevallen. Door de toekenning kreeg hij veel aandacht en dit heeft een wissel getrokken. "Ik ben een publiek figuur geworden. Ik ben eigenlijk nooit alleen. Als ik wat ga eten met mijn vrouw, komen mensen er gewoon bij zitten", aldus Kroon. Ook kon hij zijn militaire ambities niet waarmaken. "Mijn complete droom om bij het korps nog verder door te stromen, ja, dat houdt op."

De omstreden militair spreekt van een keerzijde van de medaille, die hem persoonlijk wat minder, maar vooral zijn gezin en familie raakt. Te meer, omdat hij volgens zijn zeggen nooit de vader heeft kunnen zijn voor kinderen die hij had willen zijn. "Omdat ik er nooit was. Mïjn vader wel en daar heb ik altijd heel veel respect voor gehad", zegt hij met tranen in zijn ogen. Anderzijds, vertelt-ie ook, zal zijn vader blij zijn, omdat Marco diens droom werkelijkheid heeft gemaakt. Kroon senior wilde ook in dienst, maar hij werd afgekeurd.

'From hero to zero'
De afgelopen jaren kwam Marco Kroon meermalen in aanraking met justitie, onder meer voor wapen- en drugshandel. Het Openbaar Ministerie trok hierbij alle registers open, volgens zijn advocaat zelfs buitenproportioneel. "Mijn telefoon werd getapt, mijn sms'jes werden gelezen, er was een inval bij mijn broer en een bij mijn ouders”, beklaagt Kroon zich. ”Het OM zag een verhaal: From hero to zero".

In 2010 kreeg Kroon een boete voor het bezit van stroomstootwapens. Hij werd vrijgesproken van drugsbezit. Vorige maand stond Kroon voor de rechtbank in Arnhem, omdat hij tijdens carnaval eerder dit jaar in Den Bosch onder meer een agent een kopstoot zou hebben gegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.