Ontslagen cabinepersoneel van Ryanair eist vergoeding vanwege 'pesterijen'

16 augustus 2019 om 10:56
nl
Acht overgebleven cabinemedewerkers van Ryanair die vanaf de basis in Eindhoven vlogen, eisen een schadevergoeding voor hun ontslag. Hun vertrek bij de Ierse luchtvaartmaatschappij is het resultaat van een verstoorde arbeidsrelatie, stelt vakbond FNV. De budgetvlieger spreekt dat tegen en zegt de medewerkers om puur economische redenen te willen ontslaan.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het gaat om een slepende kwestie. Ryanair sloot vorig jaar zijn basis in de stad en vroeg vervolgens collectief ontslag aan voor een dertigtal piloten en cabinemedewerkers bij het UWV. De uitkeringsinstantie ging daar toen niet in mee. Ryanair is nu bij de rechter in Eindhoven een zaak begonnen om de arbeidsovereenkomst van de acht personeelsleden toch om bedrijfseconomische redenen te ontbinden.

'Pesterijen'
De FNV wil ook dat de contracten worden verscheurd, maar dan omdat de arbeidsrelatie door 'pesterijen' is verslechterd. Daar hoort volgens de bond ook een schadevergoeding bij. De veelal buitenlandse medewerkers verliezen immers hun baan, terwijl ze in de tussentijd een sociaal leven in Eindhoven hebben opgebouwd, redeneert de FNV.

Eind april besliste de rechter al dat Ryanair acht piloten een schadevergoeding van ieder enkele tonnen moet betalen vanwege de sluiting van de basis van haar basis in Eindhoven. De rechter ging mee in de claim van de piloten, die benadrukte dat ze door Ryanair onnodig zijn gedupeerd. Per persoon ging het om enkele tonnen tot bijna een half miljoen euro.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.